Zenés színház

Visszatérés a varázserdőbe – a Szentivánéji álom az Eiffel Műhelyházban

2022.01.27. 09:55
Ajánlom
Január 28-tól újra látható az Opera műsorán Britten operája, a Szentivánéji álom. Az eredetileg operavizsgaként létrejött produkció csaknem hat év után kerül ismét színre.

A 2015/16-os Shakespeare-évadban az Opera sok intézménnyel együttműködött, hogy a drámaíró művei által inspirált operák közül minél többet vihessenek a közönség elé. A Zeneakadémia operavizsgája is ebbe a sorba illeszkedett, a növendékek Britten Szentivánéji álom című darabját adták elő, két szereposztásban, Szabó Máté rendezésében.

A bemutató óriási sikert aratott, és már ekkor felmerült, hogy jó lenne, ha a produkció a vizsgáknál megszokott egy-két alkalomnál többet is megérhetne,

és hogy az akkor még megnyitás előtt álló Eiffel Műhelyház alkalmas lehet ilyen típusú előadások befogadására. Hat évnek kellett eltelnie, hogy a várakozásokat végül eredmény koronázza, a Szentivánéji álom január 28-tól újra látható.

Benjamin Brittent több szempontból is tekinthetjük a zenetörténet úttörő figurájának, egyfelől Purcell óta az első angol komponista, aki az opera műfajában is jelentőset alkotott, másrészt oroszlánrésze volt egy kiveszőben levő hangfaj feltámasztásában.

Oberon, a tündérek királyának szerepét ugyanis az első modern kontratenorra, Alfred Dellerre írta.

Deller saját együttesével sok, eredetileg kasztráltaknak vagy serdületlen fiúknak írt darabot megszólaltatott, munkássága nagyban hozzájárult, hogy ez a szép és különleges hangfaj újra a figyelem középpontjába kerüljön. Az Opera előadásán Oberont a már fiatal kora ellenére is komoly sikerekkel büszkélkedő Daragó Zoltán énekli majd, akit itthon a közönség legutóbb a Poppea megkoronázásában, Amore szerepében láthatott, míg Helsinkiben Philip Glass Ehnaton című operájának címszerepét énekelte.

Az eredeti vizsgaelőadásban is közreműködött Brassói-Jőrös Andrea, Erdős Attila, Nagy Zsófia, valamint Fürjes Anna, aki akkor Hippolytaként lépett színpadra, most viszont Hermia bőrébe bújik. Hozzájuk csatlakozik a főbb szerepekben Ninh Duc Hoang Long, Endrész Ferenc, Bartos Barna, Dobák Attila és Sahakyan Lusine. Puck prózában megszólaló alakját Czukor Balázs kelti életre, az előadás karmestere pedig Török Levente lesz. Szabó Máté egyszerű, de ötletes rendezése egy pillantás alatt eléri, hogy a tündérek világába varázsolva érezzük magunkat, de ugyanígy szembesülünk a halandó emberek mulatságos csetlés-botlásával is.

Britten: Szentivánéji álom
Eiffel Műhelyház, január 28., 30. (11:00), február 4., 6., 13.

Vezényel: Török Levente
Km.: Daragó Zoltán, Brassói-Jőrös Andrea, Czukor Balázs, Endrész Ferenc, Ninh Duc Hoang Long, Fürjes Anna, Erdős Attila, Nagy Zsófia

Fejléckép: Szentivánéji álom (fotó/forrás: Kasza Gábor / Magyar Állami Operaház)

Programkereső

Legolvasottabb

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Zenés színház interjú

Térképre rajzolt viszonyok – interjú Füredi Nikolettel

Füredi Nikolettet szeptemberben a Nine Claudiájaként láthatta a közönség, januárban pedig a Veszedelmes viszonyok Madame de Volanges-aként lép színpadra. A két darab különleges próbaidőszakáról, a megjelenített nők sorsáról és a szülő-gyerek viszonyról is beszélgettünk.
Zenés színház interjú

Könnyed játékok következménye – interjú Polyák Lillával

Polyák Lillát legutóbb Guido múzsájaként, Claudia Nardiként láthatta a Budapesti Operettszínház közönsége a Nine-ban, ezúttal pedig a Kálmán Imre Teátrum színpadán esküszik bosszút Valmont vikomt ellen a Veszedelmes viszonyokban. A történethez fűződő kapcsolatáról, Merteuil márkinéról és a darab különleges zenei világáról beszélgettünk.
Zenés színház hír

Meghirdette nyári előadásait az Újszegedi Szabadtéri Színpad

Az új előadásokat Barnák László, a Szegedi Szabadtéri Játékok főigazgatója jelentette be Facebookon.
Zenés színház ajánló

Saját belső démonaikkal küzdenek meg a Tünet Együttes alkotói legújabb bemutatójukban

A Nothing Personal című darabban Szabó Réka, Peer Krisztián és Szász Dániel saját meséjüket alkotják meg, amelyhez Boldizsár Ildikó meseterápiás módszere adott inspirációt. A premiert február 25-én tartják a Jurányi Házban.
Zenés színház ajánló

Visszatérés a varázserdőbe – a Szentivánéji álom az Eiffel Műhelyházban

Január 28-tól újra látható az Opera műsorán Britten operája, a Szentivánéji álom. Az eredetileg operavizsgaként létrejött produkció csaknem hat év után kerül ismét színre.