Vizuál

„A pillanat spontaneitása érdekel” - Safy Nebbou rendező a Szerelemre kattintva című filmről

2019.11.07. 10:00
Ajánlom
Juliette Binoch legújabb filmjében huszonéves lányként és ötvenes éveinek elején járó nőként is magával ragadó, őszinte és igaz. Akárcsak a történet, amely az öregedés, a magány és a lemondás filmje. Persze sokkal több is ennél. Safy Nebbou rendezővel beszélgettünk.

Több nézőpont, sokféle téma, rengeteg konfrontáció. A Szerelemre kattintva mindannyiunk életét befolyásoló hétköznapi kérdésekre keresi a választ, például, hogy mit lehet tenni a magány ellen, vagy hogy meddig lehet elmenni egy kis szeretet kicsikarásában. Emellett érinti a fiatalsághoz kapcsolódó kultúrát, a közösségi médiát, a virtuális világ berobbanását, a radikálisan megváltozott jelent, az öregedés és az identitás kérdéseit, de még az alkohol is megjelenik benne.

A kiindulóhelyzet meglehetősen kegyetlen, mégis ismerős. A Juliette Binoche által megformált, ötvenes évei elején járó Claire egyedül él, neveli a gyerekeit, a férje mást választott. Úgy dönt, hogy új Facebook profilt hoz létre magának és megteremti a 24 éves Clarát, hogy egy kis szeretet kapjon - még ha csupán a fantáziáján keresztül élheti is meg. Közben pszichiáterhez jár, akitől segítséget remél. Egyszóval: túlél.

Szerelemrekattintva3_Photo_3RDiaphana_Films-161338.jpg

Juliette Binoche a Kettős életek c. filmben (Fotó/Forrás: Hungaricom)

Hazugság, csalás, igazság, manipuláció és szerelem: ezekből az összetevőkből szövődik az új francia film izgalmas labirintusa, és még valamiből: Párizs kevésbé ismert arcaiból. Formailag a thriller-szerű történetvezetés romantikus drámával keveredik, akár Hitchcock-ot, Truffaut-t is eszünkbe juttathatja, kicsit mintha ázsiai is lenne, sőt még a Veszedelmes viszonyokra is történik utalás egy ponton.

Elgondolkodtató filmet rendezett Safy Nebbou, akivel a Titanic Filmfesztivál gálavetítése után beszélgettünk.  

A francia filmes hagyományhoz kapcsolódva, önt is az itt és most érdekli. Miért?  

Egyre inkább olyan témákat keresek, amelyek a jelenhez kapcsolódnak, bár a következő filmem kosztümös lesz, de abban is a jelent keresem. Fontosnak tartom, hogy a mai kor kérdéseire adjon választ a film, akár úgy, hogy közben szórakoztat. A francia újhullám óta az életre próbálunk reagálni a filmeken keresztül.

Miközben a chat-kultúra és a közösségi háló megváltoztatja a nyelvet, főszereplőnek egy irodalomprofesszort választott. Miért?

Camille Laurens regénye alapján készült a forgatókönyv, ott is irodalmat tanít a főszereplő, sőt, maga az írónő is ezzel foglalkozott, mielőtt írásra adta volna a fejét. Érdekesnek tartom, ahogy egy tanult, intelligens nő a modern közösségi hálókkal ismerkedik, ahol teljesen más nyelvezetet hasznának.

Szerelemrekattintva2_Photo_4RDiaphana_Films-161336.jpg

Juliette Binoche és François Civil a Kettős életek c. filmben (Fotó/Forrás: Hungaricom)

Nem tart attól, hogy „női” filmet készített?

Nem. A nők talán könnyebben tudnak azonosulni egy női főszereplővel, de egyáltalán nem zárja ki a férfiakat. Például én vagyok az első férfi, akinek ez könnyen ment.

Amikor elolvastam a regényt, nagyon megragadott a főhősnő magánya és az a harc, amit a korával és a vággyal vív, amiről nem akar lemondani.

Akkor sem, ha csak a fantáziájában tudja megélni, akkor sem, ha valaki másnak kell kiadnia magát a közösségi hálón. De hát, a fantázia, még nem őrület!

Mit mondott Juliette Binoche amikor elolvasta a forgatókönyvet?

Azt, hogy nagyon összetett, szédítő, borzasztó, vicces, tragikus, szenvedélyes és hogy nagyon nagy kaland lesz leforgatni. Egyébként a filmben minden igazi. Igazi facebook profilt hoztunk létre a főszereplőknek, azon, vagy a telefonjukon beszélgettek. Hiszen Clara és szerelme Alex, alig találkoznak egymással, inkább csak a hangjukat halljuk.

Húsz évvel ezelőtt ezt a filmet nem lehetett volna leforgatni.

Ön színész, színházi rendező is. Hogyan próbál a forgatások előtt?

Érdekes módon, a forgatások előtt nem nagyon szoktam próbálni a színészekkel, ugyanis a pillanat spontaneitása érdekel. Az apró kis baleseteket szeretem elkapni, és talán ezért is nagyon sokat forgatunk. Természetesen azért próbálom rávezetni a színészeket arra, amit látni szeretnék, hogy kihozzam belőlük a legintimebb belső valójukat. Kulcsot adok nekik ahhoz, hogy el tudják játszani a szerepüket.

Nagyon rejtélyes dolog ez a rendezőség, nincs is rá recept.

Szerelemrekattintva4_Photo_1RDiaphana_Films-161337.jpg

Juliette Binoche és François Civil a Kettős életek c. filmben (Fotó/Forrás: Hungaricom)

Tele van a történet konfrontációkkal, ellentétpárokkal. Izgalmasak például a pszichológusnő és Claire beszélgetései.

Valóban sok ellentétes világ konfrontálódik a filmben, egyik világból a másikba szörfölünk, míg egy ponton túl már nem tudjuk mi az igaz, mi a hamis, mi a virtuális és mi a valós. Azt szerettem volna elérni, hogy a néző örömmel vesszen el ezekben az a manipulációkban. A filmet a pszichológusnő és a főhős, Claire közötti beszélgetés vezeti, erre fűződik fel minden.

Miért döntött úgy, hogy többféleképpen fejezi be a filmet?

Azért döntöttem úgy, hogy nyitott legyen a vége, mert folyamatosan megmondjuk a nézőnek, hogy mikor, mi fog történni és szerettem volna, ha legalább a végén ő dönthetne arról, hogyan szeretné befejezni a filmet. Hogy elgondolkodjon arról, vajon mit tesz a főszereplő, és hogyan folytatódna a történet.

Egyfajta utolsó szédületnek szántam.

Szerelemre kattintva
francia-belga romantikus dráma, 2019
Bemutató dátuma: 2019. november 7.
Forgalmazó: Hungaricom

 

Fejléckép: Juliette Binoche a Szerelemre kattintva c. filmben (Fotó: Hungaricom)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Bösendorfer zongorát hallunk Érdi Tamás új Beethoven-lemezén

Mindig, mindenhol a Steinway, most viszont egy olyan lemez jelent meg, amelyen Bösendorfer-zongora szól. De korántsem ez Érdi Tamás felvételének érdeme.
Klasszikus

Ha a rezesek viccelni kezdenek...

... csinálják úgy, mint ez az öt plusz egy fickó. Most, amikor kis hangszórókon hallgatunk zenét, mindennél fontosabb, hogy megismertessük a legkisebbekkel az élő zene izgalmait. A Brass In Five harsány humorral és a hangszereik sokféle hasznosításával végzik ezt a munkát.
Jazz/World

Visszahelyezik a verset ősi jogaiba – 50 éves a Kaláka

Idén ötvenéves a Kaláka zenekar, akinek dalain már több generáció nőtt fel. A jubileumot november 30-án a Müpában is megünneplik, ennek kapcsán kérdeztük Gryllus Dánielt a vers szerepéről, a gyerekközönségről és Latinovits Zoltánról.
Vizuál

Milyen volt Jeney Zoltán kapcsolata a filmmel?

Jeney Zoltánra emlékezik a Magyar Nemzeti Filmalap. Az október végén elhunyt zeneszerzőt talán sokan a Jób lázadása, a Szindbád és a Kincskereső kisködmön filmzenéiért ismerték. Négy alkotása most ingyen elérhető az interneten.
Vizuál

Másfél méteres hollywoodi óriás: 75 éves Danny DeVito

Szóljatok a köpcösnek, Ikrek, Junior, Batman – csak néhány azok közül a filmek közül, amelyek sokak kedvencévé tették Danny DeVitót, aki 150 centis magasságával Hollywood egyik legnagyobb sztárja.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál Film

Ceauşescu önéletrajz, Chuck Norris és a román új hullám remekei a Román Filmhéten

A rendszerváltás 30. évfordulóján a visszatekintésé, az emlékezésé a főszerep a 14. Román Filmhéten. A filmhetet A hegyek szigete nyitja, Corneliu Porumboiu Cannes-i versenyfilmjét premier előtt vetíti az Uránia kedd este.
Vizuál díj

Izraeli ügyvédnőről szóló film nyerte a Verziót 

Átadták a 16. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál díjait szombat este Budapesten, amelyen Rachel Leah Jones és Philippe Bellaiche munkája, Az ügyvéd kapta a legjobb emberi jogi film díját.
Vizuál videó

Megmentők vagy újraalkotók? – Polgárdi Ákos és Seres András a Kult50-ben

Mi időtálló és mi nem? Megvárjuk, hogy ez kiderüljön valamiről, vagy még idő előtt lecseréljük? Látszódnia kell valamin, hogy az kortárs? És hogyan maradhat háttérben egy restaurátor munkája az eredeti műhöz képest? Ezeket a témákat is érintettük Polgárdi Ákos grafikussal és Seres András restaurátorral.
Vizuál hír

Újabb három elsőfilm foroghat az Inkubátor Programban

Három elsőfilmes, Szilágyi Fanni, Fazekas Máté és Dér Asia Inkubátor Programban készülő alkotásainak szavazott meg filmgyártási támogatást a Filmszakmai Döntőbizottság.
Vizuál magazin

Másfél méteres hollywoodi óriás: 75 éves Danny DeVito

Szóljatok a köpcösnek, Ikrek, Junior, Batman – csak néhány azok közül a filmek közül, amelyek sokak kedvencévé tették Danny DeVitót, aki 150 centis magasságával Hollywood egyik legnagyobb sztárja.