Vizuál

A borneói esőerdőktől a tokiói olimpiáig

2021.08.03. 12:40
Ajánlom
Mi lehet a kapcsolat egy borneói őslakos közösség és a világ egyik legnézettebb sporteseménye között? Révész Bálint Uprooted című dokumentumfilmje az őslakosokkal összefogva kideríti, hogy kik állnak az esőerdőkben zajló illegális fakitermelések mögött.

A borneói esőerdők pusztításáról forgatott oknyomozó dokumentumfilmet Révész Bálint rendező Angus MacInnes kutatóval és Jamie Wolfeld operatőrrel. Az indonéz szigetvilágban elterülő Borneó a világ harmadik legnagyobb szigete, és itt található a Föld legmagasabb biodiverzitású őserdője. Alig hatvan éve majdnem az egész szigetet érintetlen erdő borította, ami számos őslakos csoportnak biztosított élőhelyet és megélhetést.

Ez a sokezer éves környezet egyre gyorsuló ütemben pusztul ki, ahogy a fakitermelő cégek sok esetben illegális módon készítik elő a területet pálmaolaj termesztésre és más monokultúrák létrehozására.

Révész Bálint, rendező és kreatív producer

Révész Bálint a nemzetközi koprodukciókra fókuszáló londoni székhelyű Gallivant Film alapítója, a budapesti ELF Pictures forgalmazó és gyártó cég egyik visszatérő alkotója, a MADOKE tagja. Munkái személyes nézőpontokra fókuszálnak, első filmje, a Nagyi Projekt számos nemzetközi díjat nyert. A Kontra néven indított új alternatív filmforgalmazó egyik társalapítója.

Az alkotók a Kalimantánban élő őslakós törzs, a dayakok életét követték éveken keresztül, akik több mint négyezer éve őrzik az ősi földeket, de egyre jobban tartanak attól, hogy elrabolják tőlük és fakitermelő cégeknek juttatják azokat. Az alkotók az őslakosokkal együtt figyelik és kutatják hogyan tűnnek el rejtélyes módon a közösség földjei, és vajon mi áll a gyanús szerződések és a mértéktelen természetpusztítás mögött. Ráadásul földjeik elvesztése végzetes lehet a dayakok számára: hagyományos életmódjuk kényszerű feladása a megélhetésük elvesztésével is jár, és amit még nem tudnak a film elején, de idő kérdése, és végül szinte rabszolgasorba kényszeríti őket.

A dokumentumfilm egy Greenpeace aktivista interjújával kezdődik, így azonnal megtudjuk, hogy a trópusi esőerdők pusztítása „zöld” és „fenntartható fejlődést” hirdető „öko-tudatos” engedélyekkel rendelkező fakitermelő cégekhez vezet, akik egyenesen a magát a „minden idők legkörnyezettudatosabb” címkéjével hirdető tokiói olimpia építkezéseire szállítják a pótolhatatlan természeti kincseket.

De hogyan lehetséges ez?

Kérdezzük magunkban, és kérdezik az alkotók is, akik megbarátkoznak a dayakokkal, és a falu három küldöttjét követve a lopott fák útvonala mentén nekivágnak a hosszú útnak, hogy megtudják hová viszik a kitermelt faanyagot. A varázsló megáldja őket, az ősöknek pedig megígérik, hogy kiderítik mi történik. Az indulás előtt még egy fontos spirituális szertartás is történik, a varázsló ugyanis nem csak áldást oszt - átkot is. Rövid, ám felejthetetlen a jelenet.

uprootedstillimage03-135022.jpg

Uprooted (Fotó/Forrás: Kontra)

Angus MacInnes író, forgatókönyvíró, aktivista

A film mögött álló kutatómunka egyik kulcsszereplője. A Forest Peoples Programme nevű, őslakosok jogait védő nemzetközi civil szervezet antropológusaként az elmúlt években számos dayak közösséggel dolgozott együtt. A londoni székhelyű Gallivant Film dokumentumfilm szárnyának vezető írója és fejlesztője.

A három őslakos és az angol kutató pedig elindul, maguk mögött hagyják az idilli őserdő buja növényzetét, a csobogó vízesést és egyre kietlenebb tájakra jutnak el. Innentől kezd igazán érdekessé válni a film, a hosszúra nyúlt expozíció ugyan segít elhelyezni a szereplőket és vázolni a problémát, de a film közepétől végre akció, akciót követ. Igazi titkos nyomozás zajlik QR-kódok és az esőerdők megmentésére vállalkozó aktivisták segítségével. Az út során még nézőként is ijesztő a rombolás méreteivel szembesülni, hát még a szereplőknek, a dayák őslakosoknak milyen fenyegető lehetett a látvány. Ők közvetlen közelről az életükért küzdenek, és bizonyára mi nézők is tudjuk, hogy velünk sincs ez másképp. A dayákok esőerdői a mi esőerdőink is.

Uprooted - The Olympic Tribe official trailer from Gallivant Film on Vimeo.

A magyar-angol-német koprodukcióban készült Uprooted - The Olympic Tribe című dokumentumfilma ZDF/ARTE támogatásával készült és 2021. augusztus 3-án 21 órakor látható az ARTE műsorán. A filmből egy új független filmforgalmazó, a Kontra különböző helyszíneken pop-up vetítéseket is szervez a későbbiekben.

 

Fejléckép: jelenet az Uprooted c. filmből / Fotó: Nove Noveni Usun / Kontra 

 

Programkereső

Legolvasottabb

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Rangos nemzetközi elismerésben részesült Hegedűs Ákos (morpho) fotográfus

A Los Angeles-i székhelyű International Photography Award pályázatot hirdetett profi fotósoknak IPA One Shot - Our Times Pandemic perspectives címmel, melyen morphót – aki a Fidelio színeiben indult – a Family, vagyis család kategóriában díjazták.
Vizuál ajánló

„A Kelet Velencéje” – Izgalmas virtuális utazás a kínai délvidék tájain

A Budapesti Kínai Kulturális Központ különleges programmal készült a kínai délvidék kulturális hónapja alkalmából. Augusztus 7. és szeptember 8. között számos viziváros, köztük Szucsou különleges kultúrájával, történelmével és hagyományaival ismerkedhetünk meg a központ közösségi felületén. (X)
Vizuál hír

Film készül a Beatles felbomlásához vezető torontói fesztiválról

A zenei eseményen először lépett fel John Lennon a többi Beatles tag nélkül, amely a későbbi szakadáshoz vezethetett.
Vizuál hír

Lehetséges Banksy-alkotások tűntek fel Kelet-Angliában

Két kelet-angliai városban is a gerillaművész alkotásaira hasonlító falfestések tűntek fel, és bár Banksy még nem erősítette meg a művek eredetiségét, a települések lakói bíznak benne, hogy nem egy lelkes rajongó munkáit látják – adta hírül a The Guardian.
Vizuál cinefest

Újabb magyar filmek premierjeit jelentette be a CineFest

Két magyar elsőfilmes is a 17. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában debütál: Kis Hajni Külön falka és Fazekas Máté Bence Kilakoltatás című filmjét is Miskolcon láthatja először a hazai közönség.