Tánc

Szögre akasztotta a balettcipőt a Párizsi Opera Balett

2019.12.12. 09:05
Ajánlom
A társulat 154 táncosából 120-an vettek részt az országos nyugdíjreform-ellenes sztrájkban. Az új törvény ugyanis eltörölné azt a művésznyugdíjat is, amelyet a táncosok 42 éves koruktól vehettek eddig igénybe.

Több tízezer francia munkavállaló hagyott fel a munkával és vonult az utcára múlt csütörtökön a nyugdíjreform bevezetése ellen tüntetve. Az új törvény ugyanis egységesítené a nyugdíjrendszert, és csak néhány kivételes szakma – például a vasúti dolgozók – esetében engedélyezné a korai nyugdíjba vonulást.

A Párizsi Opera Balett társulatának nagy része az ellen tiltakozott, hogy elvegyék tőlük a művésznyugdíjat, amit még XIV. Lajos király, a balett alapítója vezetett be 1689-ben, a műfaj születésekor.

A korai nyugdíjra azért volt, és van lehetőség a mai napig a világ legtöbb balett-társulatánál, mert a táncosok óriási fizikai igénybevételnek vannak kitéve, a sérülések pedig különösen nagy kockázati tényezőt jelentenek 40 éves kor felett.  Az óvatosság nem alaptalan, a kimutatások szerint a munkahelyi balesetek száma ebben az ágazatban a legmagasabb Franciaországon belül. (Emlékezzünk: 2015-ben azért okozott botrányt a Magyar Nemzeti Balett belső alkalmassági vizsgája, mert akkor több, közvetlenül a nyugdíj előtt álló művészt bocsátottak el alkalmatlanságra hivatkozva, akik így kilátástalan helyzetbe kerültek.) A művésznyugdíj eltörésével rengeteg táncos jövője válna bizonytalanná, ugyanis az átképzési rendszer még nem épült ki, következésképp azok, akik az életüket a táncra tették föl, egyedül a tanári pályában reménykedhetnek a színpad elhagyása után.

A közel egyhetes sztrájk hatalmas anyagi veszteséget okozott a Párizsi Operának, hiszen 11 előadást kellett lemondaniuk a Garnier színpadon és a Bastille-ban.

Többek között a Rajmonda című klasszikus balett, a modern Le Parc, és az Igor herceg című opera több előadása is elmaradt. A táncosok mellett a zenészek és a technikai személyzet egy része is tiltakozásba fogott. Az elmaradt előadások több, mint 2 millió bevételkiesést róttak a társulatra. Ráadásul nem a Párizsi Opera az egyetlen kulturális intézmény, akit ez érint: Franciaország kultikus színháza, a  Comedie-Francaise – amely szintén különleges nyugdíjrendszerrel rendelkezik – szintén több előadását törölni kényszerült dolgozói sztrájkja miatt.

(Forrás: AFP, fejléckép: Contributor / Getty Images)

Tánc (kor)határok nélkül

Kapcsolódó

Tánc (kor)határok nélkül

A tánc csak a fiatal testek privilégiuma? Az uralkodó tendencia szerint igen - művészi értelemben legalábbis. Láthatunk azonban már egy-két reménysugarat, ami az idősebb táncos testek színpadi felvállalása felé mutat. Körüljártuk kicsit a táncművészet és az életkor kapcsolatának kérdését.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Nem hajlandó örmény énekesnővel énekelni az azeri tenor, illetve dehogynem, semmi baja vele

Sok mindent nem tudunk biztosan, mivel mindenki másra mutogat. És már az örmény külügy is megszólalt a témában.
Klasszikus

Bach billentyűs szvitjeit viszi egy általános iskolába Fejérvári Zoltán

Fejérvári Zoltán szólóestjével indul az alsógödi Belépés családostul klasszikus zenei sorozatának 2020-as évada. A művész Bach Francia szvitjeit adja elő január 25-én a Búzaszem Általános Iskola aulájában. Utána pedig a Zeneakadémiára viszi a műsort.
Vizuál

A mádi Rákóczi-kúriában Erhardt Gábor építésszel

A Partitúra zempléni adásában a stáb ellátogatott a mádi Rákóczi-kúriába, lenyűgözve sétáltak az évszázados falak között. Az épület átalakításának és bővítésének tervezőjét, Erhardt Gábort Tokaj-hegyalja építészeti hagyományairól kérdeztük.
Klasszikus

Gustavo Dudamel folytatja Los Angelesben

Újabb négy évre meghosszabbították a szerződését a Los Angeles-i Filharmonikus Zenekar élén, 2026-ig maradhat.
Jazz/World

Ki mondta, hogy egy nő nem trombitálhat jazzt?

Új albumán bátor nők előtt tiszteleg Yazz Ahmed, aki trombitásként és nőként maga is ritka jelenség. Meghallgattuk a Polyhymnia című lemezt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc ajánló

Milyen hatással van az alkotói munkára a klímavészhelyzet? – Beszélgetés a Trafóklubban

A klímavédelem témakörét járja körbe február 10-én Duda Éva (Duda Éva Társulat), Hevesi Flóra (Greenpeace) és Macskásy Éva (Fridays For Future) a Trafóban.
Tánc ajánló

Vizuális színpadi varázslat – Kiállítás a Magyar Állami Népi Együttes jelmezeiből

A Magyar Állami Népi Együttes mindennapjait is bemutató tárlatot Bodor Johanna táncművész, koreográfus nyitja meg január 25-én.
Tánc hír

Cirkusztörténelmet írt ifj. Richter József és Merrylu Richter

Pas de deux – balett lóháton című produkciójukkal elnyerték mindkét fődíjat, a magyar cirkuszigazgatók aranyfokozatú díját és fesztivál nagydíját, az Arany Pierrot-díjat is.
Tánc hír

Latin életérzés a Szegedi Kortárs Balett előadásában

Három egyfelvonásos produkcióval indítja az új év bemutatóinak sorát a Szegedi Kortárs Balett februárban. Az előadásokon keresztül a vágy megnyilvánulásának különböző fajtáival foglalkoznak.
Tánc interjú

„Sok kihívás elé állítjuk a szereplőket” – Interjú a Szent Boszorkány alkotóival

A 2019-es Staféta-pályázat kiemelt kategóriájának egyik nyertes alkotópárosával, Pál Dániel Leventével és Kalmár Ákossal a Szent Boszorkány című újcirkuszi est január 7-ei bemutatója kapcsán beszélgettünk.