Színház

Shakespeare-naplók: Viharos váresték

2021.06.30. 13:55
Ajánlom
A Shakespeare Fesztivál rendhagyó szemle abból a szempontból, hogy nincsenek órákig tartó szakmai beszélgetések az előadások utáni délelőtt, az élet leginkább délután kezdődik. Akkor viszont megtelik a város emberekkel, ki az EB-meccs közvetítésére, ki pedig színházba igyekszik.

A délelőtti szabadprogram egyben azt is jelenti, hogy van idő kielemezni és megírni az előző nap látottakat, és ha már sorra dőlnek a melegrekordok, utána meglátogathatjuk a Várfürdőt – kizárólag szakmai alapon.

Persze, nincs idő az egész napos lazulásra, csak kétszer tíz perc jut az óránként beindított hullámmedencében, és egy gyors séta a fák rejtekében megbújó vízi csúszdákhoz, de pont elég arra, hogy déli forróságban pecsenyepirosra süljünk, és megállapítsuk, hogy a közel 40 fokban a meleg gyógymedencét választó idősebb vendégek igazi hősök. A hőmérséklet 35 fok fölé kúszik, nem lehet hosszan a napon (és a forró vízben) tartózkodni.

20210629_150021-135246.jpg

Gyulai Várfürdő (Fotó/Forrás: Vass Antónia)

A rögtönzött hűsölés után vár a színház, ötkor a kaposvári színészhallgatók játszanak a Kamarateremben. Az a Vidnyánszky Attila rendezte Rómeó és Júlia kerül színre, ami előző nap a Világóránál elevenedett meg.

Az indítás most is pazar, azonnal bevon a megzenésített prológ.

Mindenki Rómeó és Júlia, és mindenki keresi a maga párját – ki-ki a nézők között is –, aztán elindul a történet és az interakció a közönséggel egy időre megszűnik. Pedig ebben az intim térben adva lenne a helyzet, a színészek (mert az itt látott teljesítmények alapján joggal elhagyható a „hallgató” jelző) körben ülnek, hangszereken játszanak, szerepből szerepbe lépnek. És néha arra is van idő, hogy kikacsintsanak, eljátszva saját magukat. Reflektálnak ránk, a helyzetre, a térre, Shakespeare-re.

Csak másfél órás az előadás, mégis órákig nézné még az ember, a közönség vastapssal köszöni meg a játékot. Aztán ezek a Rómeók és Júliák egy órával később, nézőként, már mögöttem ülnek a Kulcsár Noémi Tellabor Viharján. Látom, hogy egy-két ember – aki ott volt a délutáni előadáson – felismeri őket, lopva méregeti az osztályt, majd mint aki tudja, hogy nem illik mást megbámulni, tüntetőleg elfordítja a fejét.

Van más látnivaló, ugyanis megérkezik „Tudjukki”.

Minden városnak van egy ilyen „Tudjukkije”, akit mindenki ismer arcról, mert feltűnő jelenség.

Egy hölgy elnézi a sorát, ezért véletlenül pont ott ül, ahová „Tudjukki” már 20 éve jegyet vált. Gyors intézkedés, meg is oldódik a probléma, kezdődhet az előadás.

„Na látjátok, mindig nekem van igazam” – fűzi még hozzá utólag a színházélményében „sértett” férfi, akinek végül annyira tetszett a társulat produkciója, hogy hangos éljenzése betöltötte a várudvart.

Merész vállalkozás a Vihart táncszínpadra adaptálni, hiszen bizonyos részei egyébként is nehezebben értelmezhetőek. A mozdulatsorok, az érintések és a gesztusok azonban jól dekódolhatóak, a díszletként funkcionáló hullámfalra felírt sorok, és a nézők között szellemként elsuhanó táncosok pedig megadják a kezdőlökést a darabhoz.

Vihar3-135933.jpg

Kulcsár Noémi Tellabor: Vihar (Fotó/Forrás: Gyulai Várszínház)

Az egyfelvonásos második fele már sokkal elvontabb, a középkor stílusát idéző stilizált jelmezek viszont – amelyekkel egyfajta groteszk divatbemutatón szembesít a társulat – jól illeszkednek a gyulai vár miliőjébe. Mintha direkt ide tervezték volna – gondolhatnánk. A lezárás azonban kidolgozatlannak hat ebben a térben, bizonytalanul hangzik fel az előadás végét jelző taps.

Pedig a siker megérdemelt, és a felbátorodott közönség jó szájízzel és a most is útravalóként kapott Shakespeare-idézettel hagyja el a várat.

Kint az óriás kivetítőn már zajlik a Svédország-Ukrajna EB-meccs,

éppen akkor jön a svéd egyenlítés, amikor a nézők kiérnek, a vár előtti rögtönzött szurkolói zóna pedig egy emberként kiáltja, hogy gól!

A végét már nem várom meg, a Vihar vihart hoz Gyulára, ami este még csak széllel, éjszaka viszont már dörgéssel és villámlással érkezik. A levegőt nem hűti le, de pillanatnyi enyhülést hoz a fülledt nyárba.

A XIV. Shakespeare Fesztivál programjai Gyulai Várszínház oldalán érhetők el.

Az Shakespeare-napló első része ITT, a harmadik része ITT érhető el.

Fejléckép forrása: Vass Antónia / Fidelio

Programkereső

Legolvasottabb

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Befütyüléssel zavarták meg egy előadás meleg jelenetét

Az Orlai Produkciós Iroda Válaszfalak című darabjának augusztus 11-i előadása kis híján botrányba fulladt a színpadon elcsattant férficsók-jelenet miatt, amikor az egyik néző sajátos formáját választotta nemtetszése kifejezésének.
Színház ajánló

Játék az idővel – időről

Izgalmas kísérletbe fogott Márfi Márk, a Színház- és Filmművészeti Egyetem volt hallgatója. A prózai szakon végzett színésznek a karantén ideje alatt kellett megírnia a diplomamunkáját, melynek szövegéből most előadás készült a szerző tolmácsolásában, Tóth Péter közreműködésével.
Színház hír

A FESZ döntése célzott hadjárat - Reakció a Spirit Színház ügyében

A Független Előadó-Művészeti Szövetség augusztus 10-én közleményben tudatta, hogy több panasz is érkezett Perjés János, a Spirit Színház igazgatója ellen verbális abúzus, fenyegetés és kisebb súlyú fizikai erőszak miatt. A szervezet a rendelkezésére álló adatok alapján indokoltnak látta az igazgató tulajdonában álló Spirit Színház Nonprofit Kft. kizárását a szervezetből. Az ügyben megkerestük a színházat, válaszukat változatlan formában közöljük.
Színház hír

Abúzus vádja miatt kizárta soraiból a Spirit Színházat a Független Előadó-Művészeti Szövetség

Perjés János, a színház alapító-tulajdonosa ellen verbális abúzus, fenyegetés és kisebb súlyú fizikai erőszak miatt tettek panaszt – közölte honlapján a FESZ.
Színház ajánló

Sorsjáték a Gyulai Várszínházban

A Gyulai Várszínház idei negyedik bemutatója, harmadik ősbemutatója augusztus 13-án 19.00 órakor a Kamarateremben a Transzformáció Alapítvánnyal és a marosvásárhelyi Spektrum Színházzal közös produkció, a Két hold világa.