Színház

Pass Andrea új rendezésében a pandémia csöndjébe üvölt bele az új generáció

2021.08.09. 15:40
Ajánlom
Pass Andrea rendező közreműködésével fiatal szerzők fogalmazták meg gondolataikat a szabadságról, valamint annak korlátozásáról. A Hangosan lépek és visszhangzik az Oktogon – Z generációs pandémia paradigma című előadás szeptember 5-én a Három Hollóban mutatkozik be. 

Pass Andrea új rendezése szokatlan szemléleten keresztül mutatja be a járványból adódó korlátozó intézkedések, társadalmi feszültségek időszakát: a darabot Z generációs fiatalok írták a járvány három hulláma alatt. Az előadásban egy új paradigma mentén kirajzolódó világlátást ismerhetünk meg, érzékenyen felmutatva annak a generációnak a közérzetét, akik előtt nem kisebb feladat áll, mint helyrehozni azt, amit a korábbi nemzedékek elrontottak.

Mit jelent a bezártság, a szabadságvesztés azoknak a fiataloknak, akiknek a világjárvány az egyik pillanatról a másikra rombolta le az addig biztosnak hitt koordinátákat?

A Hangosan lépek és visszhangzik az Oktogon című előadás szerzői maguk az érintettek, olyan érettségiző, vagy egyetemi éveiket kezdő fiatalok, akiket a pandémia életük talán legfontosabb időszakában állított meg, mégis számtalan lelki, érzelmi és mentális tapasztalattal gazdagodtak. A szereplők részben maguk a szerzők, részben hivatásos, fiatal színészek. Az alkotók professzionális, szakmájukat magas szinten képviselő művészek, közreműködésükkel a diákok szövegeinek az erőssége és sajátos világképe maximálisan kibontakozhat. Így lesz ez az újszerű látásmód egy nagyon fontos felkiáltójel az idősebb generációk számára arról, hogy mennyire frissen, sokféleképpen és nyitottan is lehet szemlélni a körülöttünk lévő világot.

VajdaiVeronikafotoja3-153409.jpg

Hangosan lépek és visszhangzik az Oktogon (próba) (Fotó/Forrás: Vajdai Veronika)

A fiatalok jeleneteiből a háromszoros Staféta-díjas és a háromszoros Örkény István drámaíró-ösztöndíjas Pass Andrea készített előadást, aki sokadszorra foglalkozik társadalmi és generációs kérdések dokumentarista feldolgozásával, és amelyet egy sajátos, rájellemző álomszerű formanyelvvel ötvöz.

Azt hiszem, mindannyian érezzük itthon a színházi világban, nézők és alkotók egyaránt, hogy mélypontra került a szakmánk, köszönhetően a covidnak és a kultúrpolitikai csatározásoknak. Ezért keresem azt a területet, ahol ismét rálelhetek arra a progresszív útra, ahonnét esetleg újra gondolható, talán építhető, legalábbis számomra ez az egész. (…) Az előadást létrehozó fiatalokat látva, érezhetjük: ez a generáció más lesz, mint mi, ők talán jobban fogják csinálni a közös dolgainkat” - fogalmazott a bemutató kapcsán.

Az előadás a Három Holló Kávézó intim közvetlenséget biztosító színházterében valósul meg, virtuális díszletével reflektálva a Z generációra és a pandémia időszakára is jellemző online jelenlétre.

VajdaiVeronikafotoja2-153407.jpg

Hangosan lépek és visszhangzik az Oktogon (próba) (Fotó/Forrás: Vajdai Veronika)

A darab szerzői Kiskos Bíborka, Nagy Anna, Nyári László, Papp Mátyás, Romvári Boldizsár, Terecskei Aliz, Tóth Kata és Tóth Klarissza. Nagy Anna és Papp Mátyás szerepel is az előadásban, mellettük pedig Georgita Máté Dezső, Kenéz Ágoston, Martinkovics Máté, Nagy Rebeka és Tóth Zsófia játszanak még. A zenét, illetve az előadás videós részeit a független színházi körökben már jólismert Bartha Márk, illetve Karcis Gábor jegyzi, a rendezőasszisztens Vajdai Veronika. Az előadást a SzínMűHely Produkció mutatja be.

Hangosan lépek és visszhangzik az Oktogon – Z generációs pandémia paradigma
2021. szeptember 5. 19 óra
Három Holló Kávézó

Facebook esemény és jegyvásárlás ITT:

 

Fejléckép: jelenet a Hangosan lépek és visszhangzik az Oktogon c. előadás próbájából / Fotó: Vajdai Veronika 

 

 

Programkereső

Legolvasottabb

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Befütyüléssel zavarták meg egy előadás meleg jelenetét

Az Orlai Produkciós Iroda Válaszfalak című darabjának augusztus 11-i előadása kis híján botrányba fulladt a színpadon elcsattant férficsók-jelenet miatt, amikor az egyik néző sajátos formáját választotta nemtetszése kifejezésének.
Színház ajánló

Játék az idővel – időről

Izgalmas kísérletbe fogott Márfi Márk, a Színház- és Filmművészeti Egyetem volt hallgatója. A prózai szakon végzett színésznek a karantén ideje alatt kellett megírnia a diplomamunkáját, melynek szövegéből most előadás készült a szerző tolmácsolásában, Tóth Péter közreműködésével.
Színház hír

A FESZ döntése célzott hadjárat - Reakció a Spirit Színház ügyében

A Független Előadó-Művészeti Szövetség augusztus 10-én közleményben tudatta, hogy több panasz is érkezett Perjés János, a Spirit Színház igazgatója ellen verbális abúzus, fenyegetés és kisebb súlyú fizikai erőszak miatt. A szervezet a rendelkezésére álló adatok alapján indokoltnak látta az igazgató tulajdonában álló Spirit Színház Nonprofit Kft. kizárását a szervezetből. Az ügyben megkerestük a színházat, válaszukat változatlan formában közöljük.
Színház hír

Abúzus vádja miatt kizárta soraiból a Spirit Színházat a Független Előadó-Művészeti Szövetség

Perjés János, a színház alapító-tulajdonosa ellen verbális abúzus, fenyegetés és kisebb súlyú fizikai erőszak miatt tettek panaszt – közölte honlapján a FESZ.
Színház ajánló

Sorsjáték a Gyulai Várszínházban

A Gyulai Várszínház idei negyedik bemutatója, harmadik ősbemutatója augusztus 13-án 19.00 órakor a Kamarateremben a Transzformáció Alapítvánnyal és a marosvásárhelyi Spektrum Színházzal közös produkció, a Két hold világa.