Színház

Pass Andrea új rendezésében a pandémia csöndjébe üvölt bele az új generáció

2021.08.09. 15:40
Ajánlom
Pass Andrea rendező közreműködésével fiatal szerzők fogalmazták meg gondolataikat a szabadságról, valamint annak korlátozásáról. A Hangosan lépek és visszhangzik az Oktogon – Z generációs pandémia paradigma című előadás szeptember 5-én a Három Hollóban mutatkozik be. 

Pass Andrea új rendezése szokatlan szemléleten keresztül mutatja be a járványból adódó korlátozó intézkedések, társadalmi feszültségek időszakát: a darabot Z generációs fiatalok írták a járvány három hulláma alatt. Az előadásban egy új paradigma mentén kirajzolódó világlátást ismerhetünk meg, érzékenyen felmutatva annak a generációnak a közérzetét, akik előtt nem kisebb feladat áll, mint helyrehozni azt, amit a korábbi nemzedékek elrontottak.

Mit jelent a bezártság, a szabadságvesztés azoknak a fiataloknak, akiknek a világjárvány az egyik pillanatról a másikra rombolta le az addig biztosnak hitt koordinátákat?

A Hangosan lépek és visszhangzik az Oktogon című előadás szerzői maguk az érintettek, olyan érettségiző, vagy egyetemi éveiket kezdő fiatalok, akiket a pandémia életük talán legfontosabb időszakában állított meg, mégis számtalan lelki, érzelmi és mentális tapasztalattal gazdagodtak. A szereplők részben maguk a szerzők, részben hivatásos, fiatal színészek. Az alkotók professzionális, szakmájukat magas szinten képviselő művészek, közreműködésükkel a diákok szövegeinek az erőssége és sajátos világképe maximálisan kibontakozhat. Így lesz ez az újszerű látásmód egy nagyon fontos felkiáltójel az idősebb generációk számára arról, hogy mennyire frissen, sokféleképpen és nyitottan is lehet szemlélni a körülöttünk lévő világot.

VajdaiVeronikafotoja3-153409.jpg

Hangosan lépek és visszhangzik az Oktogon (próba) (Fotó/Forrás: Vajdai Veronika)

A fiatalok jeleneteiből a háromszoros Staféta-díjas és a háromszoros Örkény István drámaíró-ösztöndíjas Pass Andrea készített előadást, aki sokadszorra foglalkozik társadalmi és generációs kérdések dokumentarista feldolgozásával, és amelyet egy sajátos, rájellemző álomszerű formanyelvvel ötvöz.

Azt hiszem, mindannyian érezzük itthon a színházi világban, nézők és alkotók egyaránt, hogy mélypontra került a szakmánk, köszönhetően a covidnak és a kultúrpolitikai csatározásoknak. Ezért keresem azt a területet, ahol ismét rálelhetek arra a progresszív útra, ahonnét esetleg újra gondolható, talán építhető, legalábbis számomra ez az egész. (…) Az előadást létrehozó fiatalokat látva, érezhetjük: ez a generáció más lesz, mint mi, ők talán jobban fogják csinálni a közös dolgainkat” - fogalmazott a bemutató kapcsán.

Az előadás a Három Holló Kávézó intim közvetlenséget biztosító színházterében valósul meg, virtuális díszletével reflektálva a Z generációra és a pandémia időszakára is jellemző online jelenlétre.

VajdaiVeronikafotoja2-153407.jpg

Hangosan lépek és visszhangzik az Oktogon (próba) (Fotó/Forrás: Vajdai Veronika)

A darab szerzői Kiskos Bíborka, Nagy Anna, Nyári László, Papp Mátyás, Romvári Boldizsár, Terecskei Aliz, Tóth Kata és Tóth Klarissza. Nagy Anna és Papp Mátyás szerepel is az előadásban, mellettük pedig Georgita Máté Dezső, Kenéz Ágoston, Martinkovics Máté, Nagy Rebeka és Tóth Zsófia játszanak még. A zenét, illetve az előadás videós részeit a független színházi körökben már jólismert Bartha Márk, illetve Karcis Gábor jegyzi, a rendezőasszisztens Vajdai Veronika. Az előadást a SzínMűHely Produkció mutatja be.

Hangosan lépek és visszhangzik az Oktogon – Z generációs pandémia paradigma
2021. szeptember 5. 19 óra
Három Holló Kávézó

Facebook esemény és jegyvásárlás ITT:

 

Fejléckép: jelenet a Hangosan lépek és visszhangzik az Oktogon c. előadás próbájából / Fotó: Vajdai Veronika 

 

 

Programkereső

Legolvasottabb

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház gyász

Elhunyt Babarczy László

A Kossuth- és Jászai Mari-díjas színházrendező, színigazgató, tanár, a kaposvári Csiky Gergely Színház örökös tagja hosszú betegség után, 86 éves korában halt meg – tudatta a művész lánya, Babarczy Eszter.
Színház ajánló

Modernkori boszorkányüldözés – a Vadászat a Budaörsi Latinovits Színház műsorán

Érzékeny témát feszeget a Budaörsi Latinovits Színház február végi bemutatója, súlyos vád és önbíráskodás feszül egymásnak, zsigeri düh kontra jogrend. A Pelsőczy Réka rendezte előadás a közösség erejének kétélűségét vizsgálja.
Színház ajánló

Szent őrületben – a Szentivánéji álom a Budaörsi Latinovits Színház műsorán

A Szentivánéji álom egyike Shakespeare legőrültebb darabjainak, ami nem csekélység: Shakespeare és az őrület hosszú, cikkcakkos közös határral rendelkeznek. De, szemben a két őrület-tragédiával, a Macbeth-tel vagy a Lear királlyal, a Szentivánéji vígjáték-őrülete nem halálos, legalábbis látszatra nem az, illetve csak jóval később halunk majd bele, amikor már arra sem emlékszünk, hogy mibe is haltunk bele.
Színház interjú

„Nem kell mindenkinek egyformának lennie” – interjú Balázs Andreával

Január 28-án mutatja be a Karinthy Színház a Budapest Playhouse független produkciós műhellyel közösen, Iványi Árpád rendezésében Neil LaBute szatirikus komédiáját, melynek főszerepét Balázs Andrea alakítja. Az Olivier-díjra is jelölt FAT PIG (Kövér disznó) a mai társadalmat veszi górcső alá, és többek között azt a kérdést feszegeti, hogy milyen hatással vannak ránk a társadalmi elvárások. A színésznővel idealizálásról, testképzavarról és az előadás mély mondanivalójáról is beszélgettünk.
Színház ajánló

Önmegvalósítás kutyabőrben – monodráma Kafka nyomán a 3K-ban

Vadász Krisztina előadása a fizikai és a prózai színház nyelvén beszél az önmegvalósítás és önállóság nehézségeiről, a megerősítésekről, illetve azok hiányáról, szabadságról és az igazság fáradhatatlan kutatásáról. A monodráma február 18-tól látható a 3K Kulturális Központban.