Színház

Játék az idővel – időről

2021.08.12. 07:50
Ajánlom
Izgalmas kísérletbe fogott Márfi Márk, a Színház- és Filmművészeti Egyetem volt hallgatója. A prózai szakon végzett színésznek a karantén ideje alatt kellett megírnia a diplomamunkáját, melynek szövegéből most előadás készült a szerző tolmácsolásában, Tóth Péter közreműködésével.

A Lóvasút Kulturális és Rendezvénytérben bemutatásra kerülő Telik – egy óra az életedből személyes hangvételű önadaptáció, amely egyfajta kísérlet egy tudományos igénnyel megírt szakdolgozat színházi formává alakítására. Az előadás 26 évnyi „emléktérképet” vetít a nézők elé, és megjelenik benne minden, amin az emberek az elmúlt másfél évben keresztülmentek, de legfőképpen a kényszerű bezártság okozta stressz.

Ehhez kapcsolódik az az élmény, melyet az utolsó vizsgái előtt álló hallgató átél. A vidéki otthonába visszahúzódó egyetemista koncentráltsága – vagy éppen dekoncentráltsága –, és a kényszerszünet szülte kettősség, ahol a bezártság generálja a nagyobb alkotói szabadságot.

IMG_8686-014532.jpg

Márfi Márk (Fotó/Forrás: Bánszegi Rebeka)

Ezekről az érzésekről Márfi Márk a szakdolgozatában is említést tesz:

„Bezártság, magány, feszültség, egymáson levezetés van. Édesanya, édesapa van. Szomszéd nincs, a postás nem jár.

Munkás emberek vannak, de az nem számít, mert ők pénzért vannak itt. Háromkilométeres körzetben egy árva lélek sincs. Hétvége nincs. Ünnepnap nincs. Nyaralás nincs. Munka van. Munka van. Munka van. Egyébként minden van. Autók, motorok, traktorok, hótoló télre és öntözőrendszer nyárra. Valahogy realitás nincs.”

Bár az előadás augusztus 30-án debütál, a szegedi közönség már láthatta a produkciót, a Telik ugyanis meghívást kapott a Thealter Nemzetközi Színházi Fesztiválra, ahol augusztus 4-én bemutatták a darabot.

Fejléckép: jelenet az előadásból (fotó: Bánszegi Rebeka)

Programkereső

Legolvasottabb

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Befütyüléssel zavarták meg egy előadás meleg jelenetét

Az Orlai Produkciós Iroda Válaszfalak című darabjának augusztus 11-i előadása kis híján botrányba fulladt a színpadon elcsattant férficsók-jelenet miatt, amikor az egyik néző sajátos formáját választotta nemtetszése kifejezésének.
Színház ajánló

Játék az idővel – időről

Izgalmas kísérletbe fogott Márfi Márk, a Színház- és Filmművészeti Egyetem volt hallgatója. A prózai szakon végzett színésznek a karantén ideje alatt kellett megírnia a diplomamunkáját, melynek szövegéből most előadás készült a szerző tolmácsolásában, Tóth Péter közreműködésével.
Színház hír

A FESZ döntése célzott hadjárat - Reakció a Spirit Színház ügyében

A Független Előadó-Művészeti Szövetség augusztus 10-én közleményben tudatta, hogy több panasz is érkezett Perjés János, a Spirit Színház igazgatója ellen verbális abúzus, fenyegetés és kisebb súlyú fizikai erőszak miatt. A szervezet a rendelkezésére álló adatok alapján indokoltnak látta az igazgató tulajdonában álló Spirit Színház Nonprofit Kft. kizárását a szervezetből. Az ügyben megkerestük a színházat, válaszukat változatlan formában közöljük.
Színház hír

Abúzus vádja miatt kizárta soraiból a Spirit Színházat a Független Előadó-Művészeti Szövetség

Perjés János, a színház alapító-tulajdonosa ellen verbális abúzus, fenyegetés és kisebb súlyú fizikai erőszak miatt tettek panaszt – közölte honlapján a FESZ.
Színház ajánló

Sorsjáték a Gyulai Várszínházban

A Gyulai Várszínház idei negyedik bemutatója, harmadik ősbemutatója augusztus 13-án 19.00 órakor a Kamarateremben a Transzformáció Alapítvánnyal és a marosvásárhelyi Spektrum Színházzal közös produkció, a Két hold világa.