Színház

11 év szünet után rendezik meg újra az Európai Színházi Unió fesztiválját

2019.11.07. 10:50
Ajánlom
A Kolozsvári Állami Magyar Színház szervezésében megvalósuló eseményt november 19. és 30. között tartják tizenöt társulat, köztük a Vígszínház részvételével.

A fesztivált megelőző sajtótájékoztatón Tompa Gábor, a fesztivál igazgatója és az Európai Színházi Unió (UTE) elnöke elmondta, egy éve még utópiának tűnt a fesztivál megszervezése, és bár szűkös a költségvetés, de mindenképpen nagy előrelépés, hogy tizenegy év szünet után ismét megrendezik az Európai Színházi Unió fesztiválját.

LovatettlovagokCLiviaVisanescu-152351.jpg

Lóvátett lovagok (Fotó/Forrás: Livia Visanescu / Kolozsvári Állami Magyar Színház)

Az eseményen tizenöt az UTE tagszínháza, illetve egyéni tagja előadása lesz látható. November második felében Kolozsvárra látogat a Piccolo Teatro di Milano és a FATTORE K. – Teatro di Roma Olaszországból, a bukaresti Bulandra Színház, Észak-Görögország Nemzeti Színháza Szalonikiből, a Jugoszláv Drámai Színház Belgrádból, a São João Nemzeti Színház Portóból, a Luxemburgi Nemzeti Színház, a Sfumato Theatre Laboratory Szófiából, a Radu Stanca Nemzeti Színház Nagszebenből, a Stanislavsky Electrotheatre Moszkvából, a Prágai Városi Színház, a Görög Nemzeti Színház Athénból, valamint a Schauspiel Köln Németországból.

Magyarországról a Vígszínház vesz részt a fesztiválon A diktátor című előadással.

RomeoandJulietaCMartinSpelda-152546.jpg

Rómeó és Júlia (Fotó/Forrás: Martin Špelda / Kolozsvári Állami Magyar Színház)

A Kolozsvári Állami Magyar Színház három előadással szerepel a programban. Az előadások másnapján Visky András, a színház művészeti vezetőjének moderálásával beszélgetésre kerül sor valamennyi társulat alkotóival, művészeivel.

A UTE FEST részletes programja, valamint az előadásokról további információk ide kattintva érhetők el.

Fejléckép: A Vígszínház A diktátor c. előadása (fotó: Hegyi Júlia Lily / POSZT)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Bösendorfer zongorát hallunk Érdi Tamás új Beethoven-lemezén

Mindig, mindenhol a Steinway, most viszont egy olyan lemez jelent meg, amelyen Bösendorfer-zongora szól. De korántsem ez Érdi Tamás felvételének érdeme.
Klasszikus

Ha a rezesek viccelni kezdenek...

... csinálják úgy, mint ez az öt plusz egy fickó. Most, amikor kis hangszórókon hallgatunk zenét, mindennél fontosabb, hogy megismertessük a legkisebbekkel az élő zene izgalmait. A Brass In Five harsány humorral és a hangszereik sokféle hasznosításával végzik ezt a munkát.
Jazz/World

Visszahelyezik a verset ősi jogaiba – 50 éves a Kaláka

Idén ötvenéves a Kaláka zenekar, akinek dalain már több generáció nőtt fel. A jubileumot november 30-án a Müpában is megünneplik, ennek kapcsán kérdeztük Gryllus Dánielt a vers szerepéről, a gyerekközönségről és Latinovits Zoltánról.
Vizuál

Milyen volt Jeney Zoltán kapcsolata a filmmel?

Jeney Zoltánra emlékezik a Magyar Nemzeti Filmalap. Az október végén elhunyt zeneszerzőt talán sokan a Jób lázadása, a Szindbád és a Kincskereső kisködmön filmzenéiért ismerték. Négy alkotása most ingyen elérhető az interneten.
Vizuál

Másfél méteres hollywoodi óriás: 75 éves Danny DeVito

Szóljatok a köpcösnek, Ikrek, Junior, Batman – csak néhány azok közül a filmek közül, amelyek sokak kedvencévé tették Danny DeVitót, aki 150 centis magasságával Hollywood egyik legnagyobb sztárja.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház premier

Gergye Krisztián ADHD-és gyerekekről szóló előadást rendez a B32-ben

Egy felnőni képtelen, „laza” anyuka; egy figyelemhiányos-hiperaktív, rosszabb pillanataiban fékezhetetlen fiú; és szomszédjuk, egy trauma miatt dadogó ex-tanárnő a főszereplői a Mit tennél, ha meghalnék? c. drámának, a szereplők: Horváth Lili, Varga Ádám Simkó Katalin.
Színház hír

Először pályázik Magyarország a Nemzetközi Színházi Olimpia megrendezésére 

A Nemzetközi Színházi Olimpia zárósajtótájékoztatóján Szentpéterváron Vidnyánszky Attila és Fekete Péter bejelentették, hogy Magyarország kandidál a 2023-as Nemzetközi Színházi Olimpia megrendezésére.
Színház hír

Tudnivalók Karinthy Márton temetéséről

A 71. életévében elhunyt színházigazgatótól november 26-án 10 órakor vehetünk végső búcsút a Fiumei úti Sírkertben.
Színház interjú

„Nem horgonyoztam le egyik izmusnál sem” – Interjú Nagy Norberttel

Májusban mutatta be a Forte Társulat Elias Canetti Kárpázatát a Szkénében. A főszereplőt, Peter Kient alakító Nagy Norberttel az ősbemutató különleges formanyelvéről, a történetben megjelenő férfi-női viszonyokról, és szöveg aktualitásáról beszélgettünk.
Színház hír

Ilyen lett a felújított kaposvári Csiky Gergely Színház

Átadták a Kaposvár jelképének számító Csiky Gergely Színház felújított és kibővített épületét.