Plusz

A magyar népmesék képi világát idézi meg az MNB új emlékérme-sorozata

2021.08.12. 13:40
Ajánlom
Az égig érő fa elnevezésű 2000 forintos érméket a Kecskeméti Animációs Filmfesztivál alkalmából bocsátja ki a Magyar Nemzeti Bank.

Az új sorozat célja, hogy bemutassa a magyar népmesék értékeit és megidézze a rajzfilmsorozat képi világát. Az érmékkel – melyeknek tervezője Imrei Boglárka fémműves formatervező iparművész – az MNB az alapításának 50. évfordulóját ünneplő Kecskeméti Rajzfilmstúdió előtt is tiszteleg.

A Magyar népmeséket 1977-ben kezdték el készíteni, a sorozat pedig 100 részen keresztül vezeti be a nézőt a népmesék világába. Ehhez az ismeretterjesztő szándékhoz csatlakozik az érmesorozat is, így az MNB szeretné, ha a tulajdonosok kerülnék a mindennapi fizetési forgalomban való használatot.

Az érme előlapját Arany János Rege a Csodaszarvasról című művének első sorai inspirálták, de feltűnik rajta a jellegzetes, körbefutó virágmotívum és egy galamb is.

A formákat az emlékérmék kötelező elemei egészítik ki: a kézírásos Magyarország felirat, valamint a 2000 forint értékjelzés, a BP. verdejel és a 2021 verési évszám.

A hátlap is gazdagon kidolgozott: a táltos lovon ülő mesebeli főhős, a kanászból lett királyfi félalakos ábrázolása látható az égig érő fával.

Mese_aktualis-1-134103.jpg

A Magyar népmesék motívumait idéző emlékérme (Fotó/Forrás: Pénzverő.hu)

Az érmék korlátozott számban, 15 ezer példányban készülnek, és augusztus 12-től névértéken vásárolhatók meg a forgalmazó Magyar Pénzverő Zrt. érmeboltjában.

Fejléckép: a Magyar népmesék képi világát idéző érme (forrás: pénzverő.hu)

Programkereső

Legolvasottabb

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Kulka János tanítja újra beszélni a sztrókon átesett Lang Györgyit

Az énekesnő erről a Klubrádió Ötös című műsorában beszélt Falusi Mariannak, akivel korábban együtt vezették a műsort – számolt be róla a Színház Online.
Plusz ajánló

Már kézbe vehető a februári Fidelio Magazin

Az országszerte terjesztett, ingyenes kiadványban az aktuális programbontások mellett híreket, ajánlókat, magazinos anyagokat és számos interjút is talál. Keresse az ismert terjesztési pontokon, vagy lapozzon bele online!
Plusz hír

Egy koncert erejéig ismét összeáll az Amadinda

Január 22-én egy exkluzív koncert erejéig ismét összeáll az Amadinda Ütőegyüttes, hogy a Műcsarnok Prima díjas kiállítója, Barabás Márton tárlatvezetését gazdagítsák a Magyar Kultúra Napján.
Plusz hír

Online emlékhely nyílt a budapesti gettó felszabadulásának 77. évfordulóján

Az évforduló alkalmából indult el a www.emlekezes77.hu online platform, ahol 77 órán keresztül holokauszt-túlélőkkel és megmentőikkel készült interjúk láthatók, mások mellett Bruck Edith-tel, Keleti Évával, Vitray Tamással, Fahidi Évával és Féner Tamással.
Plusz hír

Újcirkusz-előadás és Bartók arab népdalgyűjtései a Bartók Tavasz programján

Új fellépőket jelentettek be az idei Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek programjából, a fesztiválhoz új helyszínként a Magyar Zene Háza is csatlakozik.