Plusz

A magyar népmesék képi világát idézi meg az MNB új emlékérme-sorozata

2021.08.12. 13:40
Ajánlom
Az égig érő fa elnevezésű 2000 forintos érméket a Kecskeméti Animációs Filmfesztivál alkalmából bocsátja ki a Magyar Nemzeti Bank.

Az új sorozat célja, hogy bemutassa a magyar népmesék értékeit és megidézze a rajzfilmsorozat képi világát. Az érmékkel – melyeknek tervezője Imrei Boglárka fémműves formatervező iparművész – az MNB az alapításának 50. évfordulóját ünneplő Kecskeméti Rajzfilmstúdió előtt is tiszteleg.

A Magyar népmeséket 1977-ben kezdték el készíteni, a sorozat pedig 100 részen keresztül vezeti be a nézőt a népmesék világába. Ehhez az ismeretterjesztő szándékhoz csatlakozik az érmesorozat is, így az MNB szeretné, ha a tulajdonosok kerülnék a mindennapi fizetési forgalomban való használatot.

Az érme előlapját Arany János Rege a Csodaszarvasról című művének első sorai inspirálták, de feltűnik rajta a jellegzetes, körbefutó virágmotívum és egy galamb is.

A formákat az emlékérmék kötelező elemei egészítik ki: a kézírásos Magyarország felirat, valamint a 2000 forint értékjelzés, a BP. verdejel és a 2021 verési évszám.

A hátlap is gazdagon kidolgozott: a táltos lovon ülő mesebeli főhős, a kanászból lett királyfi félalakos ábrázolása látható az égig érő fával.

Mese_aktualis-1-134103.jpg

A Magyar népmesék motívumait idéző emlékérme (Fotó/Forrás: Pénzverő.hu)

Az érmék korlátozott számban, 15 ezer példányban készülnek, és augusztus 12-től névértéken vásárolhatók meg a forgalmazó Magyar Pénzverő Zrt. érmeboltjában.

Fejléckép: a Magyar népmesék képi világát idéző érme (forrás: pénzverő.hu)

Programkereső

Legolvasottabb

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz hír

A magyar népmesék képi világát idézi meg az MNB új emlékérme-sorozata

Az égig érő fa elnevezésű 2000 forintos érméket a Kecskeméti Animációs Filmfesztivál alkalmából bocsátja ki a Magyar Nemzeti Bank.
Plusz hír

Tarr Béla tart kurzust a Freeszfe hallgatóinak

A workshop a Werckmeister harmóniák című film vetítésével kezdődött a Bem moziban.
Plusz hír

2100 fős kórus vezeti fel Ferenc pápa budapesti szentmiséjét

A hazai zenei élet jeles képviselői adnak koncertet a Hősök terén a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus záróeseményén Ferenc pápa szentmiséje előtt.
Plusz ajánló

A Kartali Asszonykórustól a fák kommunikációjáig - újra jön a PLACCC fesztivál

Az alkotói folyamat lényegébe enged bepillantást a PLACCC fesztivál, amelyet augusztus 26. és szeptember 5. között rendeznek meg a Budapest különleges helyszínein. A magyar előadók mellett idén újra külföldi alkotókat is köszönthetünk a fellépők között.
Plusz ajánló

Spirituális élmények az Arcus Temporum Fesztiválon Pannonhalmán

Ahogy a pannonhalmi bencés szerzetesek mindennapjainak, úgy ad keretet az Arcus Temporumnak is az imádságok ritmusa. A Pannonhalmi Főapátság Kortárs Művészeti Fesztiválján arra hívja a látogatókat, hogy – a zenei, irodalmi és képzőművészeti programok mellett – kapcsolódjanak be az évezredes szerzetesi rítusba.