Könyv

Elhunyt Rónaszegi Miklós író

2022.01.31. 17:00
Ajánlom
A Delfin könyvek egykori szerkesztője 91 éves volt – írta meg a Magyar Nemzet.

A rendszerváltás előtti időszak népszerű szerzője 1930. június 5-én született, és már 18 éves korában szerkesztőségi titkárként dolgozott a Hungária Könyvkiadónál. Pár évvel később az Ifjúsági Könyvkiadó (ma Móra Ferenc Könyvkiadó) korrektora, majd felelős szerkesztője lett.

Itt indította el a 20. századi könyvkiadás egyik legnépszerűbb sorozatát, az ifjúsági regényeket gondozó Delfin könyveket.

Az 1964 és 1990 között megjelenő sorozatban olyan népszerű szerzők kötetei kaptak helyet, mint Csukás István, Daniel Defoe, Jókai Mór vagy Erich Kästner. 2000-ben a Móra Kiadó megpróbálta újraindítani a Delfin könyveket, de a próbálkozás nem járt sikerrel.

Íróként Rónaszegi Miklós főként ifjúsági, történelmi és tudományos-fantasztikus műveket írt, valamint számos indiánkönyvet jegyzett.

Gézengúzok-történeteit a vásznon is láthatták a fiatalok, ugyanis filmadaptáció készült belőlük Kismaszat és a Gézengúzok címmel.

Legnépszerűbb műve az Az a híres Háry János című meseregény volt.

A rendszerváltás után Rónaszegi Miklós már kevesebb könyvet adott ki, munkásságát 2015-ben mégis Magyar Arany Érdemkereszttel, 2019-ben pedig Herczeg Ferenc-díjjal jutalmazták.

Utoljára tavaly októberben állt a nyilvánosság elé, akkor az M5 csatornának nyilatkozott.

Programkereső

Legolvasottabb

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv gyász

Elhunyt Rónaszegi Miklós író

A Delfin könyvek egykori szerkesztője 91 éves volt – írta meg a Magyar Nemzet.
Könyv interjú

Hungarikum lehetne a versmondás

A Mondj Te Is Egy Verset Egyesületet alapítójával, Takács Bencével beszélgettünk, aki immár fél éve rendszeresen pódiumbeszélgetéseken, közösségi versmondó esteken és online zenés produkciókkal népszerűsíti a versmondást.
Könyv hír

Dragomán Györgyöt a Berlini Művészeti Akadémia tagjává választották

Harminc új taggal bővítette művészeti tagozatait a Berlini Művészeti Akadémia, amelynek irodalmi szekcióját ezentúl Dragomán György író is erősíti – adta hírül az intézmény.
Könyv magazin

A sors kövei – 140 éve született Virginia Woolf

A modern angol próza és lélektani regény egyik megteremtőjeként is ismert Virginia Woolf a 20. század egyik legnagyobb hatású irodalmi alkotója, aki bár sikeres írói karriert tudhat maga mögött, az életében elszenvedett traumákat sosem tudta feldolgozni.
Könyv gyász

Elhunyt Kabdebó Lóránt

Életének nyolcvanhatodik évében, hétfőn elhunyt Kabdebó Lóránt magyar irodalomtörténész, kritikus, egyetemi tanár, Szabó Lőrinc monográfusa - közölte a Petőfi Irodalmi Múzeum hétfőn az MTI-vel.