Könyv

Dragomán Györgyöt a Berlini Művészeti Akadémia tagjává választották

2022.01.26. 12:25
Ajánlom
Harminc új taggal bővítette művészeti tagozatait a Berlini Művészeti Akadémia, amelynek irodalmi szekcióját ezentúl Dragomán György író is erősíti – adta hírül az intézmény.

A Berlini Művészeti Akadémia tagbővítésről tavaly novemberben döntött az intézmény, azóta pedig minden új tag elfogadta a felkérést. Ezzel 426-ra növekedett a taglétszám. Az irodalmi tagozatba Dragomán György írót is beválasztották. Dragomán neve igen jól cseng külföldön is, műveit számos nyelvre lefordították, második regényét, A fehér királyt pedig egy nemzetközi filmkészítő gárda álmodta vászonra, ami szintén segített megismertetni a szerző nevét a világgal.

256614152_4233415676768094_795554056854728547_n-122234.jpg

Dragomán György (Fotó/Forrás: Dragomán György)

Marosvásárhelyen született, de a család életét ellehetetlenítette a magyarellenes hangulat és a diktatúra. Családjával 1988-ban szöktek át Magyarországra. Szombathelyre érkeztek, itt ismerte meg a gimnáziumi évek alatt későbbi feleségét, Szabó T. Anna költőt, akivel két fiút nevelnek, Gábort és Pált.

Dragomán tizenhárom éves kora óta ír. Büszke rá, hogy író lett, neki sikerült az, amire édesapjának nem volt lehetősége.

Az ELTE angol-filozófia szakára járt, tagja volt a neves Eötvös József Collegiumnak és a Láthatatlan Kollégiumnak is. Végül a filozófiát három év után abbahagyta. Az angolt elvégezte, sőt a hároméves PhD-képzést is, közben öt éven át írta A pusztítás könyvét, amely 2002-ben jelent meg. Ezt követte 2005-ben a Magvetőnél közreadott második regény, A fehér király, amely világszerte több mint harminc nyelven jelent meg, köztük németül, angolul, norvégül, hollandul, bolgárul, szerbül, lengyelül, szlovénul és finnül. Ezután jött a Máglya 2014-ben, az Oroszlánkórus 2015-ben, a Rendszerújra 2018-ban, majd rá egy évre a Jég című novella.

Dragomán nemcsak kiváló író, de szenvedélyes szakács is, régi és új ételek őrzője és megalkotója, receptek lelkes egyszerűsítője és kíváncsi bonyolítója. 2020-ban jelentkezett a főzésről (és evésről) szóló művével, a Főzőskönyvvel.

Fejléckép: Dragomán György (fotó: Dragomán György Facebook-oldala)

Olvasol te eleget? – teszi fel a kérdést újra meg újra Dragomán György

Kapcsolódó

Olvasol te eleget? – teszi fel a kérdést újra meg újra Dragomán György

Év eleje táján évek óta újra megosztja (és kiegészíti) korábbi Facebook-bejegyzését Dragomán György, amelyben a rendszeres olvasáshoz ad néhány tippet: mikor, hol, mit?

 Dragomán György: Az élő zene élményét semmi sem pótolja

Dragomán György: Az élő zene élményét semmi sem pótolja

Tizennégy éve jelent meg A fehér király, amit a világ számos nyelvére lefordítottak. Tíz évvel később látott napvilágot az Oroszlánkórus, ami már címében is jelzi, a szerző, Dragomán György több szállal kötődik a hangjegyekhez. Ezúttal a két művészeti ág, az irodalom és a zene kapcsolatáról kérdeztük.

Programkereső

Legolvasottabb

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv gyász

Elhunyt Rónaszegi Miklós író

A Delfin könyvek egykori szerkesztője 91 éves volt – írta meg a Magyar Nemzet.
Könyv interjú

Hungarikum lehetne a versmondás

A Mondj Te Is Egy Verset Egyesületet alapítójával, Takács Bencével beszélgettünk, aki immár fél éve rendszeresen pódiumbeszélgetéseken, közösségi versmondó esteken és online zenés produkciókkal népszerűsíti a versmondást.
Könyv hír

Dragomán Györgyöt a Berlini Művészeti Akadémia tagjává választották

Harminc új taggal bővítette művészeti tagozatait a Berlini Művészeti Akadémia, amelynek irodalmi szekcióját ezentúl Dragomán György író is erősíti – adta hírül az intézmény.
Könyv magazin

A sors kövei – 140 éve született Virginia Woolf

A modern angol próza és lélektani regény egyik megteremtőjeként is ismert Virginia Woolf a 20. század egyik legnagyobb hatású irodalmi alkotója, aki bár sikeres írói karriert tudhat maga mögött, az életében elszenvedett traumákat sosem tudta feldolgozni.
Könyv gyász

Elhunyt Kabdebó Lóránt

Életének nyolcvanhatodik évében, hétfőn elhunyt Kabdebó Lóránt magyar irodalomtörténész, kritikus, egyetemi tanár, Szabó Lőrinc monográfusa - közölte a Petőfi Irodalmi Múzeum hétfőn az MTI-vel.