Klasszikus

Magyar Kincsek: folytatódik a Concerto Budapest sorozata

2022.01.31. 10:50
Ajánlom
A zenekar koncertsorozata a magyar zeneirodalom felfedezésre váró műveit, ínyenc különlegességeit szólaltatja meg kiváló szólistákkal a Pesti Vigadóban

Zeneirodalmunk világszerte játszott remekművei és jobbára még itthon is elfeledett értékei, egy Hollywoodban ünnepelt Oscar-díjas és egy Pozsonyban magyar anyától született osztrák mester felfedezésre érdemes alkotásai, 19., 20. és 21. századi kompozíciók sora: ezt ígéri a Concerto Budapest immár hagyományos, magyar kincseket felvonultató hangversenysorozata.

A válogatás sokszínűsége hűen mutatja, mennyi különböző életút és történet kapcsolódhat a magyar zenéhez, és mi mindent jelenthet a magyar karakter, a magyar szín és maga a magyarság a zenében.

Magyarkincsek1-104612.jpg

Concerto Budapest (Fotó/Forrás: Benkő Sándor / Concerto Budapest)

A Magyar Kincsek sorozat hangversenyein kivételes szólisták csatlakoznak Concerto Budapest együtteséhez, melyeknek hagyományosan a Pesti Vigadó koncertterme ad otthont. A világhírű magyar művészek sorát Perényi Miklós nyitja, aki a sorozat első koncertjén, január 31-én Dohnányi D-dúr koncertdarabjának és Farkas Ferenc Trittico concertato című kompozíciójának is főszereplője lesz.

A február 20-i koncerten Kelemen Barnabás interpretációjában ismerheti meg a hallgatóság Dohnányi Hegedűversenyét, mely az idei sorozat egyik érdekessége, majd Bartók Táncszvitje és Kocsis Zoltán átiratában Scherzo a Négy zongoradarabból csendül fel.

A Pozsonyban, magyar édesanyától született Franz Schmidt műveinek megszólaltatása ugyancsak nem mindennapi vállalkozás, melyben zongoristaként Berecz Mihályra számíthat partnerként a zenekar. A Schmidt műveit is felsorakoztató márciusi 8-i hangversenyt Liszt grandiózus h-moll szonátája zárja majd, melyet ezúttal a zenekar játszik – Weiner Leó nagyzenekari átiratában.

Magyarkincsek3-104852.jpg

Berecz Mihály és a Concerto Budapest (Fotó/Forrás: Valuska Gábor / Concerto Budapest)

A Magyar Kincsek sorozat 2022-es zárókoncertjének szólistájaként pedig május 19-én Szűcs Máté lép színpadra, aki a hollywoodi filmzeneszerzőként ismert Rózsa Miklós különleges erejű Brácsaversenyét szólaltatja meg.

A Concerto Budapest zenészei a versenyművek előadásában éppúgy, mint az önálló zenekari darabokban, a legnevesebb magyar karmesterekkel működnek együtt – Keller András mellett Dénes István, Bogányi Tibor és Kovács János irányítja majd őket.

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Perényi Miklós (fotó/forrás: Csibi Szilvia / Concerto Budapest)

Concerto Budapest

Magyarország egyik vezető nagyzenekara, történelmi múlttal és a fiatal zenészek dinamizmusával. Nagy ívű és innovatív műsorszerkesztésével, egyéni hangzásával új színt hozott a magyar zeneéletbe.

A Concerto Budapest karmestere, művészeti vezetője 2007 óta Keller András, aki szólistaként, koncertmesterként és kamarazenészként is világszerte elismert muzsikus.

A zenekar az elmúlt években számos nemzetközi fesztiválra, Európa, Amerika és a Távol-Kelet rangos koncerttermeibe is meghívást kapott. Visszatérő vendégei olyan világhírű művészek, mint Gidon Kremer, Boris Berezovsky, Heinz Holliger, Isabelle Faust, James Galway, Jevgenyij Koroljov. A klasszikus művekből álló repertoárt kortárs zeneművek, gyermek- és ifjúsági programok teszik még színesebbé.

A Concerto Budapest koncerteken, fellépéseken túl fontosnak tartja a tehetséges fiatalok képzését is: világszerte tarta mesterkurzusokat. Gyermek és ifjúsági sorozatokkal, valamint egy-egy eseményhez kötődő alkalmi ifjúsági koncerttel az egész család számára tartalmas és izgalmas szórakozási lehetőséget kínál.

Legolvasottabb

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Kocsis Zoltán-díjra pályázhatnak a tehetséges fiatal muzsikusok

A Kocsis-Hauser Alapítvány, melyet 1989-ben Kocsis Zoltán zongoraművész, karmester, zeneszerző és Hauser Adrienne zongoraművész alapított tehetséges fiatalok támogatására 2022-ben Kocsis Zoltán-díjat és zenei tehetség ösztöndíjat hozott létre a művész tiszteletére és szellemi örökségének megőrzésére.
Klasszikus magazin

17 kedvenc felvételünk – Franz Schubert születésnapjára

225 éve, 1797. január 31-én látta meg a napvilágot a dal műfajának egyik legnagyobb mestere, akit rövid élete ellenére is a zenetörténet legjelentősebb alakjai között tartunk számon. Franz Schubert születésnapja alkalmából legszebb műveiből mutatunk egy csokorra valót.
Klasszikus ajánló

Magyar Kincsek: folytatódik a Concerto Budapest sorozata

A zenekar koncertsorozata a magyar zeneirodalom felfedezésre váró műveit, ínyenc különlegességeit szólaltatja meg kiváló szólistákkal a Pesti Vigadóban
Klasszikus ajánló

Világsztárok Magyarországon – Válogatás a Filharmónia Magyarország koncertjeiből

A Filharmónia Magyarország mindig arra törekszik, hogy a klasszikus zene krémjét vonultassa fel az évadban. Idén pedig érkezik a hab a tortára! 2022 februárjában a „különc szupersztár” robbantja fel a Zeneakadémia, a Pécsi és a Szegedi Nemzeti Színház színpadát, míg márciusban a világhírű The King’s Singers turnézik Magyarországon. Mindeközben Budapest egyik legrangosabb családi bérletének második koncertje is várja közönségét.
Klasszikus ajánló

A nyugalom szigete a 20. század viharaiban – magyar esttel készül a Rádiózenekar

A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara teljes egészében a 20. századi magyar muzsikának szenteli február 1-ji koncertjét a Pesti Vigadóban. Kodály Zoltán mellett Hidas Frigyes és Lajtha László művei hangzanak el.