Klasszikus

Kolozsvár legendái Selmeczi György új művében

Fidelio Klasszik
2019.11.08. 12:40
Ajánlom
A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adását november 9-én sugározzák a 92.1-en, benne interjú hallható Bajnay Beátával, Gárdos Péterrel és Selmeczi Györggyel.

Tablao flamenco est lesz jövő héten, november 20-án Budapesten, a Muzikum Klubban. A spanyol Jorge Díez Aragón ének-, cajón- és gitárművész alakja köré szerveződik az est; a művész mellett látható, hallható lesz Oravecz Péter gitárjátéka, valamint Házi Gabriella, Bencsik Andrea és Bajnay Beáta, akik táncosként idézik meg a flamenco tüzét.

Régen a szükségről szólt a flamenco, ez hívta életre. A szegénység, az éhezés – erről szóltak a dalok.

Mi nem ebbe születtünk bele. Hogyan táncolhatunk és zenélhetünk mégis flamencót, ha nem éltünk át, nem éreztük a saját bőrünkön, milyen éhezni és üres gyomorra pohárka bortól dalra fakadni? Nekünk máshol kell keresnünk magunkban a flamencót. A zsigereinkben. Ott, ahová az eszünk már nem tud követni. Talán csak egy hangemlék vagy illattöredék a tudatalattinkban. Ezért hát táncolunk és zenélünk, amennyit csak lehet, ameddig zeng bennünk a lélek” – vallják a fellépő művészek.

Bajnay Beáta flamenco táncost, az Aldebaran Kompánia alapító vezetőjét arról is kérdezzük, mit mesélnek majd el nekünk, nézőknek a tánccal és a zenével; egy vérbeli spanyol művész hogyan dolgozik, mit ad nekik; mire utal a cím, a Tablao, és milyen hangszerek, dalok szólalnak majd meg az esten?

BajnayBeata-104841.jpg

Bajnay Beáta

Egy hónapja jelent meg Gárdos Péter Balázs Béla-díjas filmrendező új kötete, a Királyi játék. A filmrendező első kötetével az egész világot meghódította, mára közel 40 országban adták ki Hajnali láz című művét, idén nyáron pedig a szerző Dél-Koreában mutatta be a regényt. Új könyvében egy időben távoli, de hangulatában biztosan ismerős világba kalauzolja az olvasót.

A Királyi játékban megismerhetjük egy nagyravágyó európai uralkodó PR-gépezetét, titkosszolgálatát és a közvélemény befolyásolásának ismerős trükkjeit, emellett Kempelen Farkas különleges találmányát is.

A könyv az európai történelem egyik legkülönösebb hatalmi svindlijének izgalmas és megrázó története, melynek aktualitásáról, fiktív és valós elemeiről, valamint az írói hivatás nehézségeiről író Gárdos Péter Balázs Béla-díjas filmrendezővel beszélgetünk.

gardospeter-092013.jpg

Gárdos Péter (Fotó/Forrás: IMDB)

Selmeczi György Kossuth- és Erkel-díjas zeneszerző, zongoraművész, karmester, operarendező új operáját november 17-én mutatják be Kolozsváron. A Krónikás című kétfelvonásos vígopera szövegét Szőcs Margit meseciklusa alapján Egyed László, Laczkó Vass Róbert és a zeneszerző, Selmeczi György írta. Az opera cselekménye sok elemet felhasznál Erdély, azon belül is Kolozsvár történetéből, legendáiból, de idősíkja nem meghatározott, bármikor megtörténhet térben és időben, egyfajta fantasy-ként fogható fel.

Zenei anyagát tekintve sokféle forrás megjelenik a dallamban: az opera, a daljáték és a musical is felfedezhető, ahogyan a legegyszerűbb, letisztult dallamoktól a bonyolult hangszeres és énekelt dallamokig a teljes skála benne van, de mindvégig harmonikus, dallamos egységként.

A Krónikás a kolozsvári Zenei Líceum és a Kolozsvári Magyar Opera számára készült, bemutatója november 17-én lesz annak tiszteletére, hogy kétszáz éve, 1819-ben ezen a napon jött létre az első magyar zeneiskola Kolozsváron. Selmeczi György zeneszerzőt arról is kérdezzük, miért volt fontos számára, hogy térben és időben lebegjen a mű, mi az a mondanivaló, amit ilyen neutrális formában szeretne átadni; a szövegkönyv megírásakor mire törekedtek, és mi volt a sorrend a munkákban: zene vagy szöveg; mennyi ideig készült a Krónikás, és miért e címválasztás?

DSC_0665-161917.jpg

Selmeczi György a Partitúra forgatásán (Fotó/Forrás: Gál Bereniké)

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére 2019. november 10-én, vasárnap este hét órától kerül sor, a következő héttől pedig a Fidelio Klasszik archívumában is meghallgathatók az interjúk.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Bösendorfer zongorát hallunk Érdi Tamás új Beethoven-lemezén

Mindig, mindenhol a Steinway, most viszont egy olyan lemez jelent meg, amelyen Bösendorfer-zongora szól. De korántsem ez Érdi Tamás felvételének érdeme.
Klasszikus

Ha a rezesek viccelni kezdenek...

... csinálják úgy, mint ez az öt plusz egy fickó. Most, amikor kis hangszórókon hallgatunk zenét, mindennél fontosabb, hogy megismertessük a legkisebbekkel az élő zene izgalmait. A Brass In Five harsány humorral és a hangszereik sokféle hasznosításával végzik ezt a munkát.
Jazz/World

Visszahelyezik a verset ősi jogaiba – 50 éves a Kaláka

Idén ötvenéves a Kaláka zenekar, akinek dalain már több generáció nőtt fel. A jubileumot november 30-án a Müpában is megünneplik, ennek kapcsán kérdeztük Gryllus Dánielt a vers szerepéről, a gyerekközönségről és Latinovits Zoltánról.
Vizuál

Milyen volt Jeney Zoltán kapcsolata a filmmel?

Jeney Zoltánra emlékezik a Magyar Nemzeti Filmalap. Az október végén elhunyt zeneszerzőt talán sokan a Jób lázadása, a Szindbád és a Kincskereső kisködmön filmzenéiért ismerték. Négy alkotása most ingyen elérhető az interneten.
Vizuál

Másfél méteres hollywoodi óriás: 75 éves Danny DeVito

Szóljatok a köpcösnek, Ikrek, Junior, Batman – csak néhány azok közül a filmek közül, amelyek sokak kedvencévé tették Danny DeVitót, aki 150 centis magasságával Hollywood egyik legnagyobb sztárja.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Távozó ügyvezető, elmaradó programok a Fesztiválzenekarnál

Számos jövőre tervezett programot, köztük az idősotthonokba és kisgyermekeknek szervezett koncerteket kénytelen lemondani a Budapest Fesztiválzenekar a kieső TAO-forrás miatt. Leépítés kezdődött meg a háttérstábban.
Klasszikus

Díjat nyert a Fesztivál Akadémia imázsfilmje

Szabó Stein Imre és Géczy Dávid látványos imázsfilmje a Lovie Awards díjkiosztóján nyert.
Klasszikus hír

Az EU is elismerte a Kodály-módszeren alapuló digitális tudásközpontot

A zeneoktatás innovatív módszereinek kidolgozására létrejött digitális zenepedagógiai tudásközpont, a Kodály HUB az első magyar vezetésű felsőoktatási Erasmus-projekt, amely „Jó Gyakorlat” és „Sikertörténet” minősítést is nyert.
Klasszikus interjú

A karmester nem közlekedési rendőr

Kitűnő hegedűsből lett rendkívüli karmester. Takács-Nagy Gábor energiája a színpadon a zenét szolgálja, interjú közben pedig az őszinte beszélgetés záloga. Október elején, egy budapesti zenekari próba és egy mesterkurzus közben kerestük fel az Egyesült Királyságban élő művészt.
Klasszikus beszámoló

Ha a rezesek viccelni kezdenek...

... csinálják úgy, mint ez az öt plusz egy fickó. Most, amikor kis hangszórókon hallgatunk zenét, mindennél fontosabb, hogy megismertessük a legkisebbekkel az élő zene izgalmait. A Brass In Five harsány humorral és a hangszereik sokféle hasznosításával végzik ezt a munkát.