Klasszikus

Elhunyt Herbert Chappell, az első Három Tenor-koncert egyik producere

2019.11.08. 11:45
Ajánlom
85 éves korában elhunyt Herbert Chappell, a Decca egykori producere, aki az első Három Tenor-felvételen is dolgozott.

Bristolban született 1934-ben. Nem kezdődött jól az élete: apja három nappal a szülés előtt hunyt el egy fertőzés miatt, ikertestvére, Pauline belehalt a szülésbe. A fiú hét éves volt, amikor mostohaapja közlekedési balesetben elhunyt. Herbert már gyerekkorában kórusban énekelt, zeneszerzéssel próbálkozott. A háború idejét egy farmon töltötte. Később, a háború után sikerült elkerülnie, hogy kötelező szolgálatra behívják.

Noha Egon Wellesznél, a második bécsi iskolához tartozó szerialistánál tanult zeneszerzést, nem lett kenyere az atonalitás.

Benjamin Britten gondolatát vallotta magáének: „a zeneszerző dolga, hogy hasznos legyen – az élők számára”.

Az egyetem után csatlakozott London szabadúszó zeneszerzőihez. Úgy emlékezett vissza, a valódi tudásszerzés ekkor kezdődött az életében. Több mint 250 zenét írt a televíziónak.

herbert-chappell-114207.jpg

Herbert Chappell (Fotó/Forrás: discogs.com)

Úgy gondolta, a 20. századi izmusok nem veszik figyelembe az amatőr zenészeket és a gyerekeket.

Őket szerette volna megszólítani a The Daniel Jazz (1963) című művével, egy rövid kantátával, amely egyébként Lloyd Webber József és a színes, szélesvásznú álomkabát című musicaljét inspirálta. Edukációs szándékkal készült a Dead in Tune című zenekarra és narrátorra készült alkotás, amely a zenekar hangszereit mutatja be.

Írt gyerekdalokat, kórusműveket, Gitárversenyét a kritikusok is méltatták. Szintén kedvező fogadtatásra talált James and the Giant Peach (1984) című szerzeménye Roald Dahl könyve alapján.

Híres volt megnyerő stílusáról. Amikor egy előkészítő iskolába jelentkezett tanárnak, előadta az igazgatónak, hogy nem tud latint, matematikát, irodalmat stb. tanítani, de zenét, azt annál inkább. „Nos, semmi baj” – mondta az igazgató. – „Azt akarom, hogy maga tanítsa meg a fiúknak, hogyan legyenek úriemberek.”

3-tenors-113447.jpg

A Három Tenor (Fotó/Forrás: Decca)

Több díjnyertes dokumentumfilm rendezője és írója volt, olyan klasszikus zenészeket mutatott be, mint Leonard Bernstein, André Previn, Solti György, James Galway, Julian Bream és Kiri te Kanawa. Ő volt az 1990-es Három Tenor-koncert egyik producere a Decca alkalmazásában, a felvételt 56 országban közvetítettek mintegy 800 millió nézőnek a futball világbajnokság színhelyéről, Rómából. Igaz, a történetnek volt egy szépséghibája: a Decca producerei, köztük Chappell egyenként 500 ezer dollárt fizettek Luciano Pavarottinak, Plácido Domingónak és José Carrerasnak, illetve Zubin Mehta karmesternek a koncert hanglemez-megjelenéséért. Az album később a legkelendőbb kiadvánnyá vált a klasszikus zene történetében. Nem véletlen, hogy a három tenor többet nem akart együtt dolgozni a Deccával, és a következő megjelenést már a Warnernek adták el.

85 évesen, Alzheimer-kór következményeképpen hunyt el október 20-án. Felesége és gyerekei gyászolják. (The Times)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Bösendorfer zongorát hallunk Érdi Tamás új Beethoven-lemezén

Mindig, mindenhol a Steinway, most viszont egy olyan lemez jelent meg, amelyen Bösendorfer-zongora szól. De korántsem ez Érdi Tamás felvételének érdeme.
Klasszikus

Ha a rezesek viccelni kezdenek...

... csinálják úgy, mint ez az öt plusz egy fickó. Most, amikor kis hangszórókon hallgatunk zenét, mindennél fontosabb, hogy megismertessük a legkisebbekkel az élő zene izgalmait. A Brass In Five harsány humorral és a hangszereik sokféle hasznosításával végzik ezt a munkát.
Jazz/World

Visszahelyezik a verset ősi jogaiba – 50 éves a Kaláka

Idén ötvenéves a Kaláka zenekar, akinek dalain már több generáció nőtt fel. A jubileumot november 30-án a Müpában is megünneplik, ennek kapcsán kérdeztük Gryllus Dánielt a vers szerepéről, a gyerekközönségről és Latinovits Zoltánról.
Vizuál

Milyen volt Jeney Zoltán kapcsolata a filmmel?

Jeney Zoltánra emlékezik a Magyar Nemzeti Filmalap. Az október végén elhunyt zeneszerzőt talán sokan a Jób lázadása, a Szindbád és a Kincskereső kisködmön filmzenéiért ismerték. Négy alkotása most ingyen elérhető az interneten.
Vizuál

Másfél méteres hollywoodi óriás: 75 éves Danny DeVito

Szóljatok a köpcösnek, Ikrek, Junior, Batman – csak néhány azok közül a filmek közül, amelyek sokak kedvencévé tették Danny DeVitót, aki 150 centis magasságával Hollywood egyik legnagyobb sztárja.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus mti

Online elérhető Mozart apjának hegedűtankönyve

Háromszáz éves a papa, így ünnepel a Mozarteum Alapítvány.
Klasszikus hír

Távozó ügyvezető, elmaradó programok a Fesztiválzenekarnál

Számos jövőre tervezett programot, köztük az idősotthonokba és kisgyermekeknek szervezett koncerteket kénytelen lemondani a Budapest Fesztiválzenekar a kieső TAO-forrás miatt. Leépítés kezdődött meg a háttérstábban.
Klasszikus

Díjat nyert a Fesztivál Akadémia imázsfilmje

Szabó Stein Imre és Géczy Dávid látványos imázsfilmje a Lovie Awards díjkiosztóján nyert.
Klasszikus hír

Az EU is elismerte a Kodály-módszeren alapuló digitális tudásközpontot

A zeneoktatás innovatív módszereinek kidolgozására létrejött digitális zenepedagógiai tudásközpont, a Kodály HUB az első magyar vezetésű felsőoktatási Erasmus-projekt, amely „Jó Gyakorlat” és „Sikertörténet” minősítést is nyert.
Klasszikus interjú

A karmester nem közlekedési rendőr

Kitűnő hegedűsből lett rendkívüli karmester. Takács-Nagy Gábor energiája a színpadon a zenét szolgálja, interjú közben pedig az őszinte beszélgetés záloga. Október elején, egy budapesti zenekari próba és egy mesterkurzus közben kerestük fel az Egyesült Királyságban élő művészt.