Klasszikus

Bach billentyűs szvitjeit viszi egy általános iskolába Fejérvári Zoltán

2020.01.17. 11:35
Ajánlom
Fejérvári Zoltán szólóestjével indul az alsógödi Belépés családostul klasszikus zenei sorozatának 2020-as évada. A művész Bach Francia szvitjeit adja elő január 25-én a Búzaszem Általános Iskola aulájában. Utána pedig a Zeneakadémiára viszi a műsort.

A Francia szviteket„Szvitek csembalóra” – Bach Köthenben szerezte kamarazene-igazgatóként.

Hogy mitől lettek ezek a szvitek utólag franciák, azt csak a jóságos ég tudná megmondani

– olvasható a Népszava egyik 1981-es számában. (A francia melléknevet többek között Bach egyik korai életrajzírója, Johann Nikolaus Forkel popularizálta.) A Francia szvitek hat tétele közül öt Bach második feleségének, Magdalenanak 1722-es emlékkönyvében, kottákat tartalmazó füzetében (Klavierbüchlein für Anna Magdalena Bach) is megtalálható, így valószínűleg a művet neki írta. A végső változat feltehetőleg három évvel később készült el. A szvit-műfaj a zeneszerző életművében csaknem kizárólag az itt eltöltött hat év alkotói periódusához köthető – közli egy forrás.

A progresszív rock színterén is felbukkanó populáris művet az elmúlt évtizedekben sokan adták elő, és rögzítették lemezen is, a jazz világból jól ismert Keith Jarrett például csembalón játszotta fel. A Naxos Library 616 találatot dob ki a címre, és már az első oldalakon találkozhatunk többek között Richter, Gould, Schiff, Masaaki, Perahia neveivel. (Persze ez a nagy szám újrakiadásokat, több részletben megjelenő lemezeket és ismétlések is takarhat.)

Két évvel ezelőtt Kemenes András szólaltatta meg a sorozatot a BMC-ben, aki kicsivel több, mint egy éve egykori tanítványával, Fejérvári Zoltánnal adott négykezes-koncertet a belépés családostul szervezésében. Idén a 2017-es Montreali Nemzetközi Zongoraverseny-győztes szólóesttel örvendezteti meg a a gödi lakosokat és a Gödre látogatókat, mielőtt februárban a Zeneakadémia nagytermében játssza el e Bach-műsort.

A művészt legutóbb január 13-án hallhatta a közönség a Zeneakadémián egy jótékonysági koncerten, ahol duóban Pusker Júliával a Román népi táncokat, trióban Várdai Istvánnal kiegészülve pedig a Dumky-triót játszotta a tőle megszokott koncentrált lazasággal, finomsággal, ösztönös értéssel és kifejezésmóddal.

Mikor, hol? Belépés családostul - koncertsorozat. Január 25. 18 óra, Búzaszem Általános Iskola (2131 Göd, Vécsey Károly utca 1.)

A szervezők a gödi koncertre minden érdeklődőt várnak, a belépés ingyenes. Részletek az esemény Facebook-oldalán.

A műsor február 13-án 19:30 órakor a Zeneakadémián is elhangzik. Erre már alig vannak jegyek, de azért érdemes próbálkozni.

A zene olyan, mint a pszichoanalízis

Kapcsolódó

A zene olyan, mint a pszichoanalízis

Fejérvári Zoltán november 20-án, illetve a rá következő két estén a Budapesti Fesztiválzenekarral lép pódiumra a Müpában. A külföldön is sikeres zongoraművész beszélgetésünkben elmondta, hogy miért jó egyedül zenélni, miért jó kamarázni, és mi köze mind ennek a pszichoterápiához.

Fejérvári Bach-concertóval melegített Montréalban

Fejérvári Bach-concertóval melegített Montréalban

A ClassicFM videózta le őt, amint Bach Olasz koncertjéből a nyitótételt játssza. Nagyon büszkék lehetünk rá, Fejérvári Zoltán első díjat nyert, a híradások szerint elsöprő fölénnyel.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Takács-Nagy Gábor és Kovács János kapta meg a Cziffra Fesztivál életműdíját

Vasárnap este, a Cziffra Fesztivál gálakoncertjén átadták a rendezvény díjait. Fiatal tehetségek és
Könyv

Elhunyt Csukás István

Süsü, Pom-pom és a Nagy Ho-ho-ho-horgász alkotója 83 éves volt.
Klasszikus

Újabb ősbemutatóval vár a Régizene Fesztivál a Müpában

Február 28. és március 8. között várja közönségét a Régizene Fesztivál, amelyen A Felvilágosodás Korának Zenekara, Rohmann Ditta, a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar egyaránt fellép.
Vizuál

Szabó István filmje nyitja a ma kezdődő Magyar Mozgókép Szemlét

A szombatig tartó rendezvényen 59, Magyar Filmdíjra jelölt művet, valamint számos versenyen kívüli filmet vetítenek a Corvin moziban.
Zenés színház

A milánói Scala is bezár a koronavírus miatt

Pánikhangulat van Olaszországban, miután száz fölé emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma. Operaházak is bezárnak, a velencei karnevált félbeszakították.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Országos programot indít az ifjúsági kóruséneklésért a KÓTA

Országos programsorozat indult Hangról hangra... az ifjúsági kóruséneklésért címmel az idén 50 éves Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége (KÓTA) szervezésében.
Klasszikus ajánló

A mi Kodályunk – Zenés ismeretterjesztő film a mozikban

Március 6-a Kodály Zoltán, a világhírű zeneszerző és népzenekutató halálának évfordulója. A 20. század korszakalkotó zenetudósa előtt tisztelegve, március 11-től érkezik a mozikba A mi Kodályunk című rendhagyó dokumentumfilm, amely Kodály kevéssé ismert fiatalkorát dolgozza fel két kimagaslóan tehetséges ifjú muzsikus szemszögéből, egy 1910-es szerzői estet állítva középpontba.
Klasszikus ajánló

A lipcsei kántor, aki mindannyiunkat összeköt – Jön a Bach Bridges fesztivál

Bach és Beethoven lesz a főszereplője az idei Bach Bridges Fesztiválnak március 31. és április 3. között a Budapest Music Centerben. A két korszakalkotó zseni munkássága a jelenkor perspektívájából és a nyugatitól eltérő esztétika fénytörésében is megmutatkozik a fesztivál változatos programjában.
Klasszikus hír

Takács-Nagy Gábor és Kovács János kapta meg a Cziffra Fesztivál életműdíját

Vasárnap este, a Cziffra Fesztivál gálakoncertjén átadták a rendezvény díjait. Fiatal tehetségek és
Klasszikus ajánló

Újabb ősbemutatóval vár a Régizene Fesztivál a Müpában

Február 28. és március 8. között várja közönségét a Régizene Fesztivál, amelyen A Felvilágosodás Korának Zenekara, Rohmann Ditta, a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar egyaránt fellép.