Klasszikus

A zene szolgálatában a 12. Kaposfest

2021.08.10. 12:15
Ajánlom
Tizenkettedik alkalommal rendezik meg augusztus 13. és 19. között az ország és a régió legjelentősebb komolyzenei fesztiválját, amelyen a fiatal muzsikusok mellett a nemzetközi zenei élet jeles alkotói, valamint a társművészetek képviselői is tiszteletüket teszik.

A fesztivál az összművészetiség jegyében telik, így a szervezők kiegészítő programokkal – színházi estekkel (többek között a Győri Balett előadásával) és egy jubileumi Rippl-Rónai kiállítással – is kedveskednek a látogatóknak.

„Minden évben azzal a szándékkal állítjuk össze a fesztivál műsorát, hogy mindenki találjon számára izgalmas programokat, reményeink szerint sikerrel. A legfontosabb célnak azt érezzük, hogy igazán erős személyes kapcsolódásokkal hozzunk létre egy olyan közeget, amiben az ember és az emberi kapcsolatok kerülhetnek a középpontba.

Meggyőződésünk, hogy ebben a korban, ahol a virtuális és az instant tartalom ennyire elárasztja a világot, a művészet adhatja a legfontosabb szellemi táplálékot értékeink erősítéséhez, megtartásához”

– mondta el a fesztiválról Várdai István és Baráti Kristóf művészeti vezető.

Az idei fesztiválon külföldi fellépőkből sem lesz hiány, tiszteletét teszi Avi Avital, a világ legismertebb mandolinművésze, és először lesz látható Magyarországon Ksenija Sidorova világhírű harmonikaművész. Több koncerten fellép Matvey Demin fuvolaművész, aki elnyerte a Csajkovszkij Verseny fúvós kategóriájának első díját és Eldbjorg Hemsing norvég származású hegedűművész is.

A magyar komolyzene kiválóságai sem maradhatnak ki a programból, színpadra lép Bogányi Gergely, Pusker Júlia, Szűcs Máté, Berecz Mihály, Zempléni Szabolcs, Fenyő László, Langer Ágnes, valamint Ránki Fülöp, de játszik majd a világhírű Signum Quartet, a Liszt Ferenc Kamarazenekar, a Kállai Vonósnégyes, az In Medias Brass Quintet és a Győri Filharmonikusok is.

A kamarazenei hangversenyeken is neves fellépőkkel találkozhatnak az érdeklődők, többek között Somodari Péterrel, a Bécsi Filharmonikusok csellistájával és Amihai Grosszal, a Berlini Filharmonikus Zenekar szólóbrácsásával. A könnyedebb zenék kedvelői Kollmann Gábor kvintetjét hallhatják Malek Andrea és Gájer Bálint közreműködésével.

A klasszikus zenei programokat műismertető előadások és kerekasztal-beszélgetések egészítik ki, de a pályakezdő tehetségek számára mesterkurzusokat is indítanak.

Szintén kísérőprogramként kerül megrendezésre a Rippl-Rónai és a fiatalok című tárlat, amely Rippl-Rónai József festőművész születésének 160. évfordulójára nyitja meg kapuit a kaposvári Vaszary Képtárban. A kiállítása 1908-at idézi meg, amikor a művész a Róma villába költözött és a kukoricás stílus kialakításán dolgozott.

A fesztivál pontos programja az esemény weboldalán olvasható.

Fejléckép: Signum Saxophone Quartet (forrás: Kaposfest)

Programkereső

Legolvasottabb

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Boldog lelkek hangszerei – beszélgetés Illés Eszterrel és Bábel Klárával

Női hangszer a fuvola és a hárfa? Nem feltétlenül, de az biztos, hogy jól kiegészítik egymást. Augusztus 13-án a keszthelyi Magyarok Nagyasszonya-templomban ad közös koncertet Illés Eszter és Bábel Klára, rövid beszélgetésünkben szóba került II. Frigyes és a hangszerszállítás megfelelő metodikája is.
Klasszikus hír

Éjjeli szerenád Debrecen belvárosában – Jön a Klasszikusok Éjszakája

Augusztus 15-én immár harmadik alkalommal tölti meg komolyzene Debrecen utcáit a Kodály Filharmónia szervezésében. A főtérre meghirdetett nagykoncerttel, valamint ingyenes programokkal várják az érdeklődőket egészen éjfélig.
Klasszikus hír

Vízparti muzsika: a Balatonnál gurul a Fesztiválzenekar zenés teherautója

Ezen a hétvégén, augusztus 13-15. között a Balaton északi partján jár a Budapesti Fesztiválzenekar zenés teherautója, hogy rövid koncerteken szórakoztassák a nyaralókat, akik az új évadra szóló jegyeket is vehetnek.
Klasszikus ajánló

Idén újra a Bazilika előtt varázsolja el a nézőket az MVM ZENERGIA

Az MVM hatodik alkalommal kelti életre az MVM ZENERGIA című nagyszabású szabadtéri koncertjét 2021. augusztus 28-án, szombaton 20:00 órától, amelyet idén a Bazilika előtti Szent István térről vagy akár online, az otthonuk kényelméből is élvezhetnek a nézők. Az idei koncerten öt zenei műfaj is megjelenik, így mindenki megtalálhatja a számára kedves dallamokat. Az MVM ezúttal is a teljes jegybevételt jótékony célra ajánlja fel.
Klasszikus ajánló

A zene szolgálatában a 12. Kaposfest

Tizenkettedik alkalommal rendezik meg augusztus 13. és 19. között az ország és a régió legjelentősebb komolyzenei fesztiválját, amelyen a fiatal muzsikusok mellett a nemzetközi zenei élet jeles alkotói, valamint a társművészetek képviselői is tiszteletüket teszik.