Klasszikus

A zene szolgálatában a 12. Kaposfest

2021.08.10. 12:15
Ajánlom
Tizenkettedik alkalommal rendezik meg augusztus 13. és 19. között az ország és a régió legjelentősebb komolyzenei fesztiválját, amelyen a fiatal muzsikusok mellett a nemzetközi zenei élet jeles alkotói, valamint a társművészetek képviselői is tiszteletüket teszik.

A fesztivál az összművészetiség jegyében telik, így a szervezők kiegészítő programokkal – színházi estekkel (többek között a Győri Balett előadásával) és egy jubileumi Rippl-Rónai kiállítással – is kedveskednek a látogatóknak.

„Minden évben azzal a szándékkal állítjuk össze a fesztivál műsorát, hogy mindenki találjon számára izgalmas programokat, reményeink szerint sikerrel. A legfontosabb célnak azt érezzük, hogy igazán erős személyes kapcsolódásokkal hozzunk létre egy olyan közeget, amiben az ember és az emberi kapcsolatok kerülhetnek a középpontba.

Meggyőződésünk, hogy ebben a korban, ahol a virtuális és az instant tartalom ennyire elárasztja a világot, a művészet adhatja a legfontosabb szellemi táplálékot értékeink erősítéséhez, megtartásához”

– mondta el a fesztiválról Várdai István és Baráti Kristóf művészeti vezető.

Az idei fesztiválon külföldi fellépőkből sem lesz hiány, tiszteletét teszi Avi Avital, a világ legismertebb mandolinművésze, és először lesz látható Magyarországon Ksenija Sidorova világhírű harmonikaművész. Több koncerten fellép Matvey Demin fuvolaművész, aki elnyerte a Csajkovszkij Verseny fúvós kategóriájának első díját és Eldbjorg Hemsing norvég származású hegedűművész is.

A magyar komolyzene kiválóságai sem maradhatnak ki a programból, színpadra lép Bogányi Gergely, Pusker Júlia, Szűcs Máté, Berecz Mihály, Zempléni Szabolcs, Fenyő László, Langer Ágnes, valamint Ránki Fülöp, de játszik majd a világhírű Signum Quartet, a Liszt Ferenc Kamarazenekar, a Kállai Vonósnégyes, az In Medias Brass Quintet és a Győri Filharmonikusok is.

A kamarazenei hangversenyeken is neves fellépőkkel találkozhatnak az érdeklődők, többek között Somodari Péterrel, a Bécsi Filharmonikusok csellistájával és Amihai Grosszal, a Berlini Filharmonikus Zenekar szólóbrácsásával. A könnyedebb zenék kedvelői Kollmann Gábor kvintetjét hallhatják Malek Andrea és Gájer Bálint közreműködésével.

A klasszikus zenei programokat műismertető előadások és kerekasztal-beszélgetések egészítik ki, de a pályakezdő tehetségek számára mesterkurzusokat is indítanak.

Szintén kísérőprogramként kerül megrendezésre a Rippl-Rónai és a fiatalok című tárlat, amely Rippl-Rónai József festőművész születésének 160. évfordulójára nyitja meg kapuit a kaposvári Vaszary Képtárban. A kiállítása 1908-at idézi meg, amikor a művész a Róma villába költözött és a kukoricás stílus kialakításán dolgozott.

A fesztivál pontos programja az esemény weboldalán olvasható.

Fejléckép: Signum Saxophone Quartet (forrás: Kaposfest)

Programkereső

Legolvasottabb

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Kocsis Zoltán-díjra pályázhatnak a tehetséges fiatal muzsikusok

A Kocsis-Hauser Alapítvány, melyet 1989-ben Kocsis Zoltán zongoraművész, karmester, zeneszerző és Hauser Adrienne zongoraművész alapított tehetséges fiatalok támogatására 2022-ben Kocsis Zoltán-díjat és zenei tehetség ösztöndíjat hozott létre a művész tiszteletére és szellemi örökségének megőrzésére.
Klasszikus magazin

17 kedvenc felvételünk – Franz Schubert születésnapjára

225 éve, 1797. január 31-én látta meg a napvilágot a dal műfajának egyik legnagyobb mestere, akit rövid élete ellenére is a zenetörténet legjelentősebb alakjai között tartunk számon. Franz Schubert születésnapja alkalmából legszebb műveiből mutatunk egy csokorra valót.
Klasszikus ajánló

Magyar Kincsek: folytatódik a Concerto Budapest sorozata

A zenekar koncertsorozata a magyar zeneirodalom felfedezésre váró műveit, ínyenc különlegességeit szólaltatja meg kiváló szólistákkal a Pesti Vigadóban
Klasszikus ajánló

Világsztárok Magyarországon – Válogatás a Filharmónia Magyarország koncertjeiből

A Filharmónia Magyarország mindig arra törekszik, hogy a klasszikus zene krémjét vonultassa fel az évadban. Idén pedig érkezik a hab a tortára! 2022 februárjában a „különc szupersztár” robbantja fel a Zeneakadémia, a Pécsi és a Szegedi Nemzeti Színház színpadát, míg márciusban a világhírű The King’s Singers turnézik Magyarországon. Mindeközben Budapest egyik legrangosabb családi bérletének második koncertje is várja közönségét.
Klasszikus ajánló

A nyugalom szigete a 20. század viharaiban – magyar esttel készül a Rádiózenekar

A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara teljes egészében a 20. századi magyar muzsikának szenteli február 1-ji koncertjét a Pesti Vigadóban. Kodály Zoltán mellett Hidas Frigyes és Lajtha László művei hangzanak el.