Klasszikus

A nyugalom szigete a 20. század viharaiban – magyar esttel készül a Rádiózenekar

2022.01.31. 09:05
Ajánlom
A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara teljes egészében a 20. századi magyar muzsikának szenteli február 1-ji koncertjét a Pesti Vigadóban. Kodály Zoltán mellett Hidas Frigyes és Lajtha László művei hangzanak el.

Kodály Zoltán Marosszéki táncok című, jól ismert művével kezdi magyar estjét a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, mely a Kodály–Lajtha emlékest címet viseli. Mégsem két, hanem három zeneszerző műveit tárja a közönség elé: a népdalgyűjtői munkájáért Kossuth-díjjal kitüntetett Lajtha László mellett egy szintén sokoldalú zeneszerző, Hidas Frigyes darabja is elhangzik majd.

Bár Hidas Frigyest sokan a filmzenéiből ismerik (A névtelen vár, A dunai hajós, Egy óra múlva itt vagyok, Szomszédok stb.), életművének egyik különlegessége, hogy rendkívül sokféle hangszerre írt versenyművet. Fúvószenekari művei is mutatják, milyen fontos szerepet töltött be alkotói munkásságában ez a hangszercsoport, így természetesen szólóklarinétra is több alkalommal komponált.

Az ezen az esten elhangzó Concerto zenekari változata azonban egy igazi különlegesség, a szerző egyik utolsó műve, melyet most hallhat először a közönség.

A koncert második felében Lajtha László 6. szimfóniája hangzik el, melyet a szerző 1955-ben írt. Súlyos évek voltak ezek számára, hiszen míg a II. világháború előtt rendkívüli hazai és nemzetközi sikereket aratott, 1948-ban mellőzött lett. Még az országot sem hagyhatta el, pedig éppen a szimfónia keletkezésének évében választották a Francia Akadémia levelező tagjává.

Szorongattatásai elől a lélek belső világában megteremthető idillbe menekült, így született meg ez a klasszikus szimfóniaformát követő, meglepően derűs alkotás.

Üde színfolt ez a mű a hivatalos kultúrpolitika által támadott 5. és az 1956-os forradalomnak emléket állító 7. szimfónia között, a nyugalom kicsiny szigete, ahová most a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának jóvoltából a mi is eljuthatunk.

A Hidas-versenyműben a Rádiózenekar klarinétművésze, Varga Gábor játssza a szólót, a koncert karmestere Vajda Gergely lesz.

Kodály–Lajtha emlékest
február 1. 19:30, Pesti Vigadó

Kodály: Marosszéki táncok
Hidas: Concerto

Lajtha: 6. szimfónia

Vezényel: Vajda Gergely
Km.: Varga Gábor (klarinét)

Fejléckép: Vajda Gergely (fotó: Szalóky Béla)

Programkereső

Legolvasottabb

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Kocsis Zoltán-díjra pályázhatnak a tehetséges fiatal muzsikusok

A Kocsis-Hauser Alapítvány, melyet 1989-ben Kocsis Zoltán zongoraművész, karmester, zeneszerző és Hauser Adrienne zongoraművész alapított tehetséges fiatalok támogatására 2022-ben Kocsis Zoltán-díjat és zenei tehetség ösztöndíjat hozott létre a művész tiszteletére és szellemi örökségének megőrzésére.
Klasszikus magazin

17 kedvenc felvételünk – Franz Schubert születésnapjára

225 éve, 1797. január 31-én látta meg a napvilágot a dal műfajának egyik legnagyobb mestere, akit rövid élete ellenére is a zenetörténet legjelentősebb alakjai között tartunk számon. Franz Schubert születésnapja alkalmából legszebb műveiből mutatunk egy csokorra valót.
Klasszikus ajánló

Magyar Kincsek: folytatódik a Concerto Budapest sorozata

A zenekar koncertsorozata a magyar zeneirodalom felfedezésre váró műveit, ínyenc különlegességeit szólaltatja meg kiváló szólistákkal a Pesti Vigadóban
Klasszikus ajánló

Világsztárok Magyarországon – Válogatás a Filharmónia Magyarország koncertjeiből

A Filharmónia Magyarország mindig arra törekszik, hogy a klasszikus zene krémjét vonultassa fel az évadban. Idén pedig érkezik a hab a tortára! 2022 februárjában a „különc szupersztár” robbantja fel a Zeneakadémia, a Pécsi és a Szegedi Nemzeti Színház színpadát, míg márciusban a világhírű The King’s Singers turnézik Magyarországon. Mindeközben Budapest egyik legrangosabb családi bérletének második koncertje is várja közönségét.
Klasszikus ajánló

A nyugalom szigete a 20. század viharaiban – magyar esttel készül a Rádiózenekar

A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara teljes egészében a 20. századi magyar muzsikának szenteli február 1-ji koncertjét a Pesti Vigadóban. Kodály Zoltán mellett Hidas Frigyes és Lajtha László művei hangzanak el.