Vizuál

Elhunyt Beke László, művészettörténész

2022.02.01. 11:55
Ajánlom
A Széchenyi-, Kassák- és Munkácsy-díjjal kitüntetett művészettörténész és egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia Művészettörténeti Kutatóintézetének igazgatója, az MTA Művészettörténeti Bizottságának tagja, a Műcsarnok egykori főigazgatója 77 éves korában, január 31-én hunyt el.

Beke László halálával pótolhatatlan veszteség érte a magyar szellemi életet, ahogy az Artportal írásában olvasható: "a honi művészettörténeti- és elméleti szakma, valamint a tágabb művészeti közélet nemzetközileg is számontartott kiválósága távozott közülünk". Mint írják: "Szerzői és kutatói életpályájához a magyar művészettörténet- és művészetelmélet-írás számos meghatározó könyve, tanulmánya, monográfiája és fordítása köthető. Tudományos munkássága a középkori művészettől, a magyar és regionális neoavantgárd képzőművészeten át, a művészet- és médiaelmélet szerteágazó problémáit öleli fel. A nevéhez köthetőek egyebek mellett Caspar David Friedrichről, Kozma Lajosról, Moholy-Nagy Lászlóról, Jovánovics Györgyről, Maurer Dóráról, a fluxus művészetről, mail artról, dadaizmusról született hiánypótló művek, de épp ilyen jelentős A műalkotások elemzése című, a művészettörténeti oktatás máig meghatározó tankönyve is."

Különös és csodálatos ember volt", "Egy igaz ember"
- írja Beke Lászlóról Bojár Iván András művészettörténész Facebook bejegyzésében, majd így folytatja: "Rohadt egy világot élünk, s ebben Laci olyan alapvetően tiszta és emberi tudott maradni, amire alig tudok példát".

Beke László kimagasló kutatói munkássága mellett hasonlóan jelentékeny oktatói tevékenységet is végzett: évtizedeken át művészettörténészek, kurátorok és képzőművészek egész generációit oktatta. 1989–1996 között az Iparművészeti Főiskola (ma Moholy-Nagy László Művészeti Egyetem) tudományos munkatársaként, 1987–1988 között a lyoni Lumiere Egyetem vendégprofesszoraként, 1990 óta a Magyar Képzőművészeti Egyetem címzetes egyetemi tanáraként, 2004-től habilitált egyetemi oktatójaként dolgozott. Emellett 2001 és 2004 között a Pázmány Péter Katolikus Egyetem vendégprofesszorként, 2004-től a Pécsi Tudományegyetem, Kultúratudományi Doktori Programjának, valamint 2004 és 2006 között a Budapesti Táncfőiskola megbízott oktatójaként is tevékenykedett. Tudományos életművét a bukaresti Képzőművészeti Egyetem díszdoktori címével, valamint a salzburgi Academia Scientiarum et Artium Europaea tagságával jutalmazták.

A MúzeumCafé facebook oldalán egy korábbi életútinterjújával búcsúznak tőle: 

Ahogy Beke László mondta magáról 2020 nyarán, a Fuga videóarcképcsarnokában, ő "szinte bármilyen helyzetben képes órákon át beszélni". Ebben a videóban építészetről, zenéről, elmúlásról is szól. 

 

 

Fejléckép: Beke László / fotó: FUGA mikrokozmosz 073: Beke László (képernyőkép)

 

Programkereső

Legolvasottabb

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál gyász

Elhunyt Beke László, művészettörténész

A Széchenyi-, Kassák- és Munkácsy-díjjal kitüntetett művészettörténész és egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia Művészettörténeti Kutatóintézetének igazgatója, az MTA Művészettörténeti Bizottságának tagja, a Műcsarnok egykori főigazgatója 77 éves korában, január 31-én hunyt el.
Vizuál magazin

Yin-Yangként tekeredő tigrisekkel köszönti a Holdújévet a Magyar Posta

Új kezdet, a jövő iránti szép remények és kirobbanó vitalitás – így jellemezhetjük a most kezdődő Tigris évét, amelyet a Magyar Posta ez alkalommal is ünnepi bélyegkisívvel köszönt.
Vizuál Film

Itt a Halál a Níluson legújabb előzetese

Február 17-én érkezik a mozikba Kenneth Branagh legújabb Agatha Christie-adaptációja, a Halál a Níluson, olyan sztárokkal, mint például Gal Gadot, Annette Bening, vagy Letitia Wright. Hercule Poirot alakját maga a rendező alakítja. A filmhez elkészült a vadonatúj előzetes, mutatjuk.
Vizuál Film

Online folytatódik a BIDF

Szombat este kihirdették a 8. Budapest Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál győzteseit, de a fesztivál nem áll le: február 13-ig kikölcsönözhetőek a versenyprogram filmjei, köztük a 12 díjazott alkotás is.
Vizuál gyász

Elhunyt Benedek György festő- és szobrászművész

Életének 88. évében elhunyt Benedek György Munkácsy Mihály-díjas festő- és szobrászművész, érdemes művész, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagja.