Vizuál

Elhunyt Albert Finney

2019.02.08. 15:55
Ajánlom
82 évesen, rövid betegség után, elhunyt Albert Finney, aki a hatvanas évek brit új hullámának egyik meghatározó alakja volt – jelentette be a színész családja. Legismertebb szerepe Tom Jones megformálása volt Tony Richardson legendás 1963-as filmfeldolgozásában.

A színészt öt alkalommal jelölték Oscar-díjra, azonban ebből egyet sem kapott meg végül. A lovagi rangot pedig maga utasította vissza. Albert Finney 2011-ban hozta nyilvánosságra, hogy veserákja volt, de sikeresen kezelték a betegséget. 

GettyImages-120999962-155235.jpg

Albert Finney a Nagy hal sajtótájékoztatóján 2003-ban (Fotó/Forrás: Vera Anderson/WireImage)

1936-ban született Salford-ban, egy alsó-középosztálybeli családba. Édesapja bukméker volt. Általános iskolai igazgatója biztatására bejutott a Royal Academy of Dramatic Arts-ra, ahol egy osztályba járt Peter O’Toole-lal és Alan Bates-szel. Elsősorban színpadi színészként szerzett magának hírnevet, majd a filmesek is elkezdtek érdeklődni iránta, mivel az alkata passzolt az 1950-es évek második felében keresett északi munkás típushoz. Egy kisebb szerep után 1960-ban a Szombat este és vasárnap reggel című filmben kapott főszerepet, mint Arthur Seaton, a kezelhetetlen gyári munkás. 

A Karel Reisz rendezte filmet 1960-ban mutatták be a mozik és hihetetlenül nagy sikere lett, egyúttal megalapozta a "dühös filmek" korszakát a brit filmgyártásban. A Brit filmkalauz szerint Finney a "dac és az önzés keveréke volt, leöntve nyers szexualitással" – mindez pedig a karizmatikus filmes jelenlétével együtt szinte pillanatok alatt sztárrá emelte. 

Sőt, Finney lett a brit mozi nemzetközi berobbanásának jelképe is, amikor megkapta a Tom Jones címszerepét.

A trágár humorú és tréfás légkörű feldolgozás hatalmas siker lett az Egyesült Államokban. Négy Oscart nyert, köztük a legjobb filmnek járót, Finney is begyűjtötte első jelölését, de a díjat Sidney Poitier kapta a Nézzétek a mező liliomait!-ért. 

Ezt követően ismét Karel Reisz rendezővel dolgozott együtt a Leszáll az éj-ben, majd a Ketten az úton-ban Stanley Donen rendezte, partnere pedig Audrey Hepburn volt. Finney 1968-ban próbálta ki magát rendezőként a Charlie Bubbles című moziban. A történet, melyet Shelagh Delaney írt egy sikeres íróról szólt, aki visszatér szülővárosába, Manchesterbe. A sztori nyilvánvalóan nagyon személyes volt Finney számára, bár ezen kívül mindössze egy alkalommal rendezett.

Hírnevével és pénzével más feltörekvő brit újhullámos alkotókat is segített,

mint Lindsay Anderson radikális Ha... című drámája és folytatása, az 1973-as A szerencse fia, de segített Mike Leigh 1971-es Ólmos percek című bemutatkozó filmjét.  

Finney a következő évtizedekben egészen változatos műfajokban és szerepekben tűnt fel, mint A karácsonyi ének alapján készült musical, a Scrooge, a kisköltségvetésű krimikomédia, a Dilettáns zsaroló (ez egyúttal Stephen Frears első filmje rendezőként) vagy épp a sztároktól hemzsegő Agatha Christie feldolgozás, a Gyilkosság az Orient expresszen, ahol Hercule Poirot-t alakította. (A bajuszos belga detektív megformálása is Oscar-jelölést ért – szobrot sajnos ismét nem.)

A szépfiú szerepek után új feladatkörök találták meg a 80-as években. Alan Parker a Válás előtt című filmjének főszerepére kérte fel 1982-ben, ahol egy széthulló házasságot próbáltak megmenteni a feleségét alakító Diane Keatonnel. A következő Oscar-jelölését a Peter Yates rendezte Az öltöztető-ért kapta. Az akadémia utoljára Malcolm Lowry A vulkán alatt című moziban nyújtott alakításáért jelölte a legjobb férfi főszereplőnek járó Oscarra. Mellékszerepért, azonban még egy alkalommal esélyt kapott 2001-ben a Steven Soderbergh rendezte Erin Brockovich-csal. Tévéfilmekben is dolgozott, mint Dennis Potter utolsó munkái, a Karaoke vagy a Cold Lazarus, Angela Lambert adaptációja, A Rather English Marriage, vagy feltűnik Winston Churchillként a Churchill - A brit oroszlán-ban is 2002-ben. Ez utóbbi szerepért Bafta, Golden Globe és Emmy-díjat is kapott.

Mindezek mellett egész életében játszott színpadon is. 

GettyImages-3171984-155230.jpg

Albert Finney 1961-ben (Fotó/Forrás: John Pratt/Keystone Features/Getty Images)

Miután a Coen-testvérek felkérték, hogy játssza el A halál keresztútján-ban az ír-amerikai gengszter Leo O’Bannon szerepét, Finney az új generációs filmesek körében egyfajta presztízsre tett szert. Soderbergh a Traffic-ben és a Erin Brockovich-ban ajánlott neki szerepet, Tim Burton A halott menyasszony egyik karakterének hangjára, majd a Nagy hal egyik főszerepére kérte fel. Utolsó jelentős szerepe 2012-ben a James Bond frenchise új darabjában, a Skyfall-ban volt. 

Finney kétszer utasította vissza az állami kitüntetéseket - 1980-ban a CBE-t, 2000-ben pedig a lovagrendet.

Háromszor volt nős: Jane Wenham színésznő 1957-től 1961-ig volt a felesége, Anouk Aimeé 1970-78 között, majd Pene Delmage-t vette el 2006-ban. Egy fia született az első házasságából: Simon.

(via The Guardian)

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Kurtág és a történelem angyala

Zenetörténeti jelentőségű eseménynek számított Kurtág György első operájának premierje 2018. november 15-én. A Samuel Beckett Fin de partie (Végjáték) című drámájából komponált operát a milánói Scalában mutatták be. Fazekas Gergely zenetörténész, a Zeneakadémia tanára a műről készülő dokumentumfilm forgatócsoportjának tagjaként jelen volt. Kifaggattuk.
Jazz/World

A 88 éves Omara Portuondo fogja beragyogni a tavaszt

A Buena Vista Social Club egykori énekese, a kubai Edith Piafnak is nevezett örökifjú díva május 18-án és 19-én két koncertet is ad a MOM Sportban, Last Kiss turnéja keretében.
Zenés színház

Trianonról szóló zenés művet keres az Operettszínház

A trianoni békeszerződés aláírásának körülményeit és az ebből származó veszteségek megismertetését és feldolgozását szolgáló zenés színpadi mű megírására hirdet alkotói pályázatot a Budapesti Operettszínház.
Könyv

Radnóti üzenetet küldött a Messengeren: Vesd le ruhádat, már esik is kinn ;)

Magyar költők verseinek részletei kerülnek plakátokra. Segít vajon a modernizálás a fiatalok irodalmi érdeklődésének felkeltésében?

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

Picassót vagy egy applikációt könnyebb restaurálni?

Ezen a héten nyílik a Ludwig Múzeum 30 éves fennállását ünneplő kiállítássorozat második, Eszközök című tárlata, amely az elmúlt 20 év médiaművészeti alkotásait mutatja be a múzeum gyűjteményéből.
Vizuál galéria

Így buliztak régen a sztárok az Oscaron

Közeledik az idei Oscar díjátadó, felkészülésnek megmutatjuk, ki kivel mulatott vagy épp sutyorgott a szünetekben az ötvenes évektől a kilencvenesig. Galéria!
Vizuál magazin

Bálványozta a közönség, bolondokházában végezte – 175 éve született Munkácsy Mihály

Stílusát romantikus realizmusnak nevezik, amelyre nem hatottak lényegesen a modern festészeti irányzatok. Első sikerét 1869-ben aratta Az ásító inas című képpel, amelynek témáját saját korábbi életéből vette.
Vizuál hír

Hallott már a Mediciek titkos folyosójáról?

A firenzei Palazzo Vecchiót a Pitti-palotával összekötő Vasari-folyosó különleges építmény, amelynek segítségével a nagyhatalmú Medici család észrevétlenül kikémlelhette, mi történik Firenze belvárosában.
Vizuál hír

Új Van Dyck-festmény a Szépművészeti gyűjteményében

Anthonis Van Dyck (1599-1641) flamand festő Stuart Mária Henrietta hercegnőt ábrázoló portréjával gyarapodott a Szépművészeti Múzeum gyűjteménye. Ez az intézmény utóbbi száz évének legnagyobb, 2,1 milliárd forint értékű műtárgybeszerzése.