Színház

Megtalálni önmagunkat – előadás készült Jordán Adél életéről

2021.08.06. 16:55
Ajánlom
Az AlkalMáté Trupp Jordán Adélról szóló darabja fájó őszinteséggel beszél kudarcokról, félresikló kapcsolatokról, szakmai sikerekről, a boldogság kereséséről és az önmagunkhoz vezető útról.

Egy másfél évtizede tartó közös vállalás ér véget augusztusban a Benczúr kertben: a 2003-ban végzett Máté-Horvai osztály ugyanis ennyi ideje ül össze minden évben, hogy bepillantást engedjenek az életükbe, színdarabbá formálják a múltat és jelent. Bár nem mindenki tartott ki végig, a csapat nagy része együtt maradt, és örömmel vetették bele magukat annak az előadásnak a próbáiba, melynek a középpontjában Lázár Kati és Jordán Tamás lánya, Jordán Adél áll.

Hogy miért fontos kihangsúlyozni az ismert és elismert szülőket? Mert az a művészközeg, ami Adélt gyerekkorában körülvette, a színház és a szülei árnyékában átélt dolgok alapjaiban határozták meg őt. Ezt ezen az estén a színésznő lerázza magáról, és kegyetlenül a Benczúr kert nézőtere felé üvölti: ő megpróbálta, de nem olyan, mint az édesanyja.

Adél története így válik az útkeresés történetévé, melynek „végén” megcsillan a megbékélés reménye.

Az előadás kendőzetlen őszinteséget ígér, és a játszótársak valóban nem finomkodnak: hol elrajzolva, viccesen, hol komolyan és húsba vágóan mesélnek tapasztalatokról és emlékekről. Feltűnnek a színházi élet ikonikus alakjai is az osztály tolmácsolásában: Ascher Tamás és Máté Gábor – utóbbi visszatérő figuraként ezúttal szeppukut (rituális öngyilkosság) követ el, jelezve, hogy ez a sorozat zárórésze. De ott van Keresztes Tamás is, aki 12 év után a színpadon is elválik Adéltól és végül megkapjuk a már jól előre beharangozott „beleállást” is: a színésznő és Székely Kriszta egymásra találásának történetét.

IMG_7864af-172143.jpg

Jordán Adél az AlkalMáté Trupp előadásában (Fotó/Forrás: Vass Antónia)

Nincs ágyúdörgés és repedő plafon, a találkozás története olyan természetességgel rajzolódik a színpadon, hogy már-már túlzott hype-nak érződik az „LMBTQ-propagandának” titulált vallomás.

Nincs igazi lezárás.

Az osztály életében egy korszak ugyan véget ért, ám ahogy a fináléban elhangzó dal is pozitív kicsengést ad a történetnek, szinte egészen bizonyos, hogy nem utoljára állt össze ez a csapat.

Fejléckép: Jordán Adél az AlkalMáté előadásában (fotó: Vass Antónia)

Programkereső

Legolvasottabb

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Befütyüléssel zavarták meg egy előadás meleg jelenetét

Az Orlai Produkciós Iroda Válaszfalak című darabjának augusztus 11-i előadása kis híján botrányba fulladt a színpadon elcsattant férficsók-jelenet miatt, amikor az egyik néző sajátos formáját választotta nemtetszése kifejezésének.
Színház ajánló

Játék az idővel – időről

Izgalmas kísérletbe fogott Márfi Márk, a Színház- és Filmművészeti Egyetem volt hallgatója. A prózai szakon végzett színésznek a karantén ideje alatt kellett megírnia a diplomamunkáját, melynek szövegéből most előadás készült a szerző tolmácsolásában, Tóth Péter közreműködésével.
Színház hír

A FESZ döntése célzott hadjárat - Reakció a Spirit Színház ügyében

A Független Előadó-Művészeti Szövetség augusztus 10-én közleményben tudatta, hogy több panasz is érkezett Perjés János, a Spirit Színház igazgatója ellen verbális abúzus, fenyegetés és kisebb súlyú fizikai erőszak miatt. A szervezet a rendelkezésére álló adatok alapján indokoltnak látta az igazgató tulajdonában álló Spirit Színház Nonprofit Kft. kizárását a szervezetből. Az ügyben megkerestük a színházat, válaszukat változatlan formában közöljük.
Színház hír

Abúzus vádja miatt kizárta soraiból a Spirit Színházat a Független Előadó-Művészeti Szövetség

Perjés János, a színház alapító-tulajdonosa ellen verbális abúzus, fenyegetés és kisebb súlyú fizikai erőszak miatt tettek panaszt – közölte honlapján a FESZ.
Színház ajánló

Sorsjáték a Gyulai Várszínházban

A Gyulai Várszínház idei negyedik bemutatója, harmadik ősbemutatója augusztus 13-án 19.00 órakor a Kamarateremben a Transzformáció Alapítvánnyal és a marosvásárhelyi Spektrum Színházzal közös produkció, a Két hold világa.