Színház

Elhunyt Babarczy László

2022.01.31. 16:35
Ajánlom
A Kossuth- és Jászai Mari-díjas színházrendező, színigazgató, tanár, a kaposvári Csiky Gergely Színház örökös tagja hosszú betegség után, 86 éves korában halt meg – tudatta a művész lánya, Babarczy Eszter.

Babarczy László 1941. szeptember 3-án született Budapesten, 1966-ban diplomázott a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, amely egész pályáját meghatározta. Már 1969-től folyamatosan tanított tanársegédként, adjunktusként, később docensként, 1990-től egyetemi tanárként volt jelen az intézményben. Még abban az évben rektorhelyettes lett, 1991-1994 között pedig a főiskola rektora.

Tanári munkája mellett számos színházban megfordult. 1966-tól négy évig volt tagja a Pécsi Nemzeti Színháznak, majd 1973-ig Budapesten, a Nemzeti Színházban dolgozott. Ekkor szerződött rendezőként a kaposvári Csiky Gergely Színházhoz, ahol egy évvel később főrendező lett. 1978-ban sikeresen pályázott az igazgatói posztra, egészen 2007-ig dolgozott az intézmény élén.

Babarczy László nevéhez fűződik a Kaposvári Egyetem Színházi tanszékének létrehozása is, melyet 2008-ig vezetett.

Rendezőként olyan nagy sikerű előadásokat állított színpadra, mint Brecht Kurázsi mamája vagy a Baal, Molière Tartuffe-je vagy Shakespeare III. Richárdja. Magyar szerzők műveiből is előszeretettel válogatott, Örkény Istvántól egészen Spiró Györgyig.

Munkásságát 1977-ben Jászai Mari-díjjal jutalmazták, 1984-ben érdemes, 1990-ben kiváló művész lett. Megkapta a Magyar Köztársaság Érdemrend Tisztikeresztjét is, melyet 1995-ben a Kossuth-díj követett. 1998 óta Kaposvár díszpolgára, 2011 óta pedig a Csiky Gergely Színház örökös tagja volt.

Babarczy László temetéséről később gondoskodnak.

Fejléckép: Babarczy László (fotó: Stekovics Gáspár / Wikipédia)

Programkereső

Legolvasottabb

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház gyász

Elhunyt Babarczy László

A Kossuth- és Jászai Mari-díjas színházrendező, színigazgató, tanár, a kaposvári Csiky Gergely Színház örökös tagja hosszú betegség után, 86 éves korában halt meg – tudatta a művész lánya, Babarczy Eszter.
Színház ajánló

Modernkori boszorkányüldözés – a Vadászat a Budaörsi Latinovits Színház műsorán

Érzékeny témát feszeget a Budaörsi Latinovits Színház február végi bemutatója, súlyos vád és önbíráskodás feszül egymásnak, zsigeri düh kontra jogrend. A Pelsőczy Réka rendezte előadás a közösség erejének kétélűségét vizsgálja.
Színház ajánló

Szent őrületben – a Szentivánéji álom a Budaörsi Latinovits Színház műsorán

A Szentivánéji álom egyike Shakespeare legőrültebb darabjainak, ami nem csekélység: Shakespeare és az őrület hosszú, cikkcakkos közös határral rendelkeznek. De, szemben a két őrület-tragédiával, a Macbeth-tel vagy a Lear királlyal, a Szentivánéji vígjáték-őrülete nem halálos, legalábbis látszatra nem az, illetve csak jóval később halunk majd bele, amikor már arra sem emlékszünk, hogy mibe is haltunk bele.
Színház interjú

„Nem kell mindenkinek egyformának lennie” – interjú Balázs Andreával

Január 28-án mutatja be a Karinthy Színház a Budapest Playhouse független produkciós műhellyel közösen, Iványi Árpád rendezésében Neil LaBute szatirikus komédiáját, melynek főszerepét Balázs Andrea alakítja. Az Olivier-díjra is jelölt FAT PIG (Kövér disznó) a mai társadalmat veszi górcső alá, és többek között azt a kérdést feszegeti, hogy milyen hatással vannak ránk a társadalmi elvárások. A színésznővel idealizálásról, testképzavarról és az előadás mély mondanivalójáról is beszélgettünk.
Színház ajánló

Önmegvalósítás kutyabőrben – monodráma Kafka nyomán a 3K-ban

Vadász Krisztina előadása a fizikai és a prózai színház nyelvén beszél az önmegvalósítás és önállóság nehézségeiről, a megerősítésekről, illetve azok hiányáról, szabadságról és az igazság fáradhatatlan kutatásáról. A monodráma február 18-tól látható a 3K Kulturális Központban.