Plusz

Online emlékhely nyílt a budapesti gettó felszabadulásának 77. évfordulóján

2022.01.18. 14:00
Ajánlom
Az évforduló alkalmából indult el a www.emlekezes77.hu online platform, ahol 77 órán keresztül holokauszt-túlélőkkel és megmentőikkel készült interjúk láthatók, mások mellett Bruck Edith-tel, Keleti Évával, Vitray Tamással, Fahidi Évával és Féner Tamással.

A budapesti gettó felszabadulására emlékeznek a zsidó szervezetek. A 77. évforduló alkalmából az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) hétfőn este a budapesti Cipők a Duna-parton holokauszt-emlékműnél tartott megemlékezést, ezt követően az újlipótvárosi Zsilip Közösségi Központban vetítették le azt a Surányi András filmrendező és stábja által készített videót, amelyben Szinetár Miklós színház- és filmrendező emlékezik a vészkorszakra. Ezután Köves Slomó beszélgetett Szinetár Miklóssal a holokausztról.

Az EMIH megemlékezése hétfőn 18 órakor az online térben is megkezdődött, a www.emlekezes77.hu platform elindításával.

A weboldalon 77 órán keresztül holokauszt-túlélőkkel és megmentőikkel készült interjúk láthatók. A felvételek - köztük a Zsilip Központban vetített Szinetár Miklós-interjú is - annak a gyűjteménynek a részét képezik, melyet a Sorsok Háza fejlesztésére létrehozott Magyar Holokauszt Kutatási és Oktatási Központ (MHKOK) megbízásából készített Surányi András.

77-133550.png

Az emlekezes77.hu honlap (Fotó/Forrás: Fidelio)

A Mazsihisz Svédország nagykövetségével és a Raoul Wallenberg Egyesülettel közösen helyezte el az emlékezés virágait a svéd diplomata domborművén, Budapesten. 

Nem szabad engedni a feledés csábításának, a "közös emlékezés ugyanis mindannyiunk jövője"

- mondta Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnöke a budapesti gettó felszabadításának és Raoul Wallenberg svéd diplomata eltünésének évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen hétfőn. 

Heisler András úgy fogalmazott: a holokauszt túlélői "lassan elhagynak bennünket, és mi magunkra maradunk az emlékezés kötelességével és átkával".
A túlélők leszármazottainak felelősége, hogy ne engedjenek a feledésnek, mert azzal megtagadják szüleik, nagyszüleik minden szenvedését a megaláztatástól, a kirablásukon keresztül családjaik kiirtásáig - mondta a Mazsihisz elnöke. 

1945. január 18-án mintegy 68 ezer magyar zsidó menekült meg a biztos haláltól, amikor a szovjet csapatok felszabadították a Budapest belvárosában kialakított gettót. A gettó ugyan csak rövid ideig működött, ám az embertelen körülmények, a zsúfoltság, az élelmiszerhiány, valamint a gyakori nyilas razziák sok életet követeltek, és több ezren már nem élték meg a kerítés lebontását. A Dohány utca, a mai Kertész utca, Király utca, Csányi utca, Rumbach Sebestyén utca, Madách Imre út, Madách Imre tér és Károly körút által határolt gettó területén korábban mintegy 3 ezer ötszáz zsidó élt, a város ún. csillagos házaiból ide telepítettek száma azonban az első napokban 35 ezerre, majd a terület 1944. december 10-i lezárásakor több mint 70 ezerre duzzadt. Területét csak különleges esetekben (kórházi kezelés, temetés), illetve csak a kijelölt személyek hagyhatták el. A túlzsúfolt gettóban átlagosan 14-en laktak egy szobában, éheztek, alig volt víz és tüzelő, ráadásul tífusz pusztított. A rendkívül rossz egészségügyi körülmények miatt, naponta több, mint százan haltak meg. A felszabadulás előtti utolsó napokban a gettó elpusztításától is tartani lehetett. Egyes hírek szerint a németek le akarták bombázni, illetve a nyilasok tömegmészárlást rendeztek volna a gettóban, mielőtt a szovjetek odaérnek. A gettó felszabadulása után több ezer temetetlen holttestet találtak a területen.

 

Fejléckép: A Cipők a Duna-parton holokauszt-emlékmű a budapesti gettó felszabadulásának 77. évfordulóján, 2022. január 17-én. / fotó: MTI/Kovács Tamás

 

 

Programkereső

Legolvasottabb

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Kulka János tanítja újra beszélni a sztrókon átesett Lang Györgyit

Az énekesnő erről a Klubrádió Ötös című műsorában beszélt Falusi Mariannak, akivel korábban együtt vezették a műsort – számolt be róla a Színház Online.
Plusz ajánló

Már kézbe vehető a februári Fidelio Magazin

Az országszerte terjesztett, ingyenes kiadványban az aktuális programbontások mellett híreket, ajánlókat, magazinos anyagokat és számos interjút is talál. Keresse az ismert terjesztési pontokon, vagy lapozzon bele online!
Plusz hír

Egy koncert erejéig ismét összeáll az Amadinda

Január 22-én egy exkluzív koncert erejéig ismét összeáll az Amadinda Ütőegyüttes, hogy a Műcsarnok Prima díjas kiállítója, Barabás Márton tárlatvezetését gazdagítsák a Magyar Kultúra Napján.
Plusz hír

Online emlékhely nyílt a budapesti gettó felszabadulásának 77. évfordulóján

Az évforduló alkalmából indult el a www.emlekezes77.hu online platform, ahol 77 órán keresztül holokauszt-túlélőkkel és megmentőikkel készült interjúk láthatók, mások mellett Bruck Edith-tel, Keleti Évával, Vitray Tamással, Fahidi Évával és Féner Tamással.
Plusz hír

Újcirkusz-előadás és Bartók arab népdalgyűjtései a Bartók Tavasz programján

Új fellépőket jelentettek be az idei Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek programjából, a fesztiválhoz új helyszínként a Magyar Zene Háza is csatlakozik.