Plusz

Illúzió és inspiráció? – Barabás Márton és Barabás Lőrinc a Műcsarnokban beszélgetnek

2022.01.06. 09:30
Ajánlom
Juhász Anna irodalmár Barabás Mártont, a Műcsarnok Prima Primissima díjas kiállítóját, és fiát, Barabás Lőrincet kérdezi a saját hang kialakulásáról és a generációs párbeszéd lehetőségeiről. A beszélgetést a Barabás Lőrinc Quartet koncertje kíséri a Műcsarnok Apszisában január 8-án.

Február 13-ig látható Barabás Márton önálló kiállítása a Műcsarnokban. A Visszaszámlálás címmel nyílt tárlat kiemeli a művész alkotói periódusainak egyik legjellemzőbb motívumát: a zenét. A január 8-i programon erről és sok minden másról is kérdezi vendégeit Juhász Anna.

Barabás Márton (1952) három és fél évtizede alakuló, műfaji szempontból sokszínű életművének egyik legjellemzőbb elvont motívuma a zene, valamint a zeneiséget jellemző fogalmak, mint az ismétlés, a repetíció, a rész és az egész egymáshoz való viszonyának kérdése; a másik pedig a zene megtestesülését jelképező konkrét motívum, a zongora (és egyéb hangszerek, illetve a zenéhez kapcsolódó tárgyak), melyek szervezőelemként alkotói periódusainak mindegyikében központi szerepet játszanak. A Műcsarnok termeiben rendezett visszatekintő kiállítás festményeinek, objektjeinek, installációinak valamint könyvszobrainak bemutatásán keresztül célozza meg Barabás Márton komplex életművének „rekonstrukcióját”.

A Barabás Lőrinc Quartet 2015-ös megalakulása óta három nagylemezt jelentetett meg (Beardance 2016, Other Than Unusual 2018 és Open 2021). A zenekar az instrumentális popzene és a jazz mellett számos stílust emelt be műsorába. Barabás szerzeményeiben a világzenei és a klasszikus zenei hatások is nyomon követhetőek.

Barabás Lőrinc Quartet:

Barabás Lőrinc – trombita
Premecz Mátyás – billentyűk
Ajtai Péter – nagybőgő
Klausz Ádám – dobok

Mucsarnok_Barabas-134020.png

meghívó (Fotó/Forrás: Műcsarnok)

Juhász Anna irodalmár, kulturális menedzser ma hazánk egyik legsikeresebb irodalmi szervezője, 2005 óta az ország legnagyobb irodalmi és művészeti rendezvénysorozatainak megálmodója és megvalósítója. Munkája során készít összművészeti estet, gondolkodik képzőművészeti projektekben, és törekszik arra, hogy a művészeti ágakat összekapcsolva vigye közelebb a kultúrát a közönséghez, emellett külön sorozatot indított Generációk estje címmel, amiben koncentráltan a hazai művészgenerációk bemutatásán dolgozik.  

Illúzió és inspiráció?
Zenés beszélgetés | Barabás Márton | Juhász Anna | Barabás Lőrinc Quartet
2022. január 8., szombat, 15 óra
Műcsarnok

Fejléckép: Barabás Márton: Önarckép, 1981-82, Gyárfás Gyűjtemény / fotó: Sulyok Miklós

Programkereső

Legolvasottabb

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Kulka János tanítja újra beszélni a sztrókon átesett Lang Györgyit

Az énekesnő erről a Klubrádió Ötös című műsorában beszélt Falusi Mariannak, akivel korábban együtt vezették a műsort – számolt be róla a Színház Online.
Plusz ajánló

Már kézbe vehető a februári Fidelio Magazin

Az országszerte terjesztett, ingyenes kiadványban az aktuális programbontások mellett híreket, ajánlókat, magazinos anyagokat és számos interjút is talál. Keresse az ismert terjesztési pontokon, vagy lapozzon bele online!
Plusz hír

Egy koncert erejéig ismét összeáll az Amadinda

Január 22-én egy exkluzív koncert erejéig ismét összeáll az Amadinda Ütőegyüttes, hogy a Műcsarnok Prima díjas kiállítója, Barabás Márton tárlatvezetését gazdagítsák a Magyar Kultúra Napján.
Plusz hír

Online emlékhely nyílt a budapesti gettó felszabadulásának 77. évfordulóján

Az évforduló alkalmából indult el a www.emlekezes77.hu online platform, ahol 77 órán keresztül holokauszt-túlélőkkel és megmentőikkel készült interjúk láthatók, mások mellett Bruck Edith-tel, Keleti Évával, Vitray Tamással, Fahidi Évával és Féner Tamással.
Plusz hír

Újcirkusz-előadás és Bartók arab népdalgyűjtései a Bartók Tavasz programján

Új fellépőket jelentettek be az idei Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek programjából, a fesztiválhoz új helyszínként a Magyar Zene Háza is csatlakozik.