Plusz

Hazai filmekre hangol az októberi Fidelio

2021.09.21. 11:10
Ajánlom
A magyar film szerelmeseinek kedvezünk legújabb számunkban: megemlékezünk az idén 100 éves született Jancsó Miklósról, foglalkozunk a 120 éves magyar filmművészet történetével és interjút közlünk Enyedi Ildikóval, frissen bemutatott rendezése kapcsán. Az októberi lap megtalálható az ismert terjesztési pontokon, és online is átlapozható!

Kedves Olvasók!

fidelio_BKFM_2021_00-105531.jpg

Budapesti Klasszikus Film Maraton Fidelio-különszám (Fotó/Forrás: Fidelio)

Az októberi számunk megjelenésének ideje éppen egybeesik a hazai filmélet egyik jelentős eseményével, a Budapesti Klasszikus Film Maratonnal, amelyen szeptember utolsó napjaiban, 21. és 26. között öt tematikus blokkban hetvennél is több frissen restaurált klasszikus filmet láthat a közönség. A gazdag kínálatot tartalmazó Fidelio-különszám megtalálható terjesztési pontjainkon.

A filmmel, pontosabban a magyar filmmel mostani magazinunkban is behatóan foglalkozunk: megemlékezünk a 100 éve született filmrendező-géniuszról, Jancsó Miklósról, akiről pályatársai, tisztelői vallanak, de foglalkozunk az első magyar filmalkotással, A tánczcal is, valamint interjút közlünk Enyedi Ildikóval, akinek legújabb munkája, A feleségem története a napokban került a hazai mozikba. Természetesen aktuális programbontásainkban a további műfajok kedvelői is megtalálják az ízlésüknek megfelelő eseményeket.

Tartalmas böngészést kívánunk!

Várhegyi András
főszerkesztő

Októberben ünnepli 90. születésnapját Szakonyi Károly Kossuth- és József Attila-díjas író, drámaíró, dramaturg, aki előtt a jeles alkalomból egyik színdarabja, A hatodik napon bemutatásával tiszteleg a Rózsavölgyi Szalon. Erről is kérdezzük születésnapi nagyinterjúnkban, amelyben Szakonyi Károly megvallotta, nem szeretne „szent tehén” lenni, akinek már nem mondják meg, ha rosszat ír, és azt is elárulta, ha valakit megismer, nincs kizárva, hogy belekerül egy írásába.

Mert mindig kell az embernek valami, ami még „birizgálja”…

Zene rovatunkban az Ivan & The Parazol frontemberével Vitáris Ivánnal olvashatnak beszélgetést nyáron megjelent, ötödik albumuk, a Budai Pop kapcsán, amely az együttes korábbi lemezeivel ellentétben kizárólag magyar nyelvű dalokat tartalmaz. A váltás okai és a zenei anyag fogadtatása is szóba került.

Az Ezeregyéjszaka-szerűen dús, titokzatos szerelmi történet álarcában Enyedi Ildikó új filmje, A feleségem története – Füst Milán regényéhez hűen – az élet összetettségéről, titokzatosságáról, uralhatatlan jellegéről mesél. A rendezővel készült interjúnkból az is kiderül, milyen férfinak lenni.

A tudattalan titkos tempója - interjú Enyedi Ildikóval

Kapcsolódó

A tudattalan titkos tempója - interjú Enyedi Ildikóval

Az Ezeregyéjszaka-szerűen dús, titokzatos szerelmi történet álarcában, Enyedi Ildikó új filmje, A feleségem története – Füst Milán regényéhez hűen – az élet összetettségéről, titokzatosságáról, uralhatatlan jellegéről mesél. A vetítés után kérdeztük a rendezőt.

„Az egész életében arra tanított bennünket, hogyan lehet egyszerre hazafinak és mindeközben megengedőnek és toleránsan lenni mindenkivel, aki becsületes” – idézi fel az idén 100 éve született filmrendező, Jancsó Miklós alakját Novák Ferenc „Tata” koreográfus. A lapban közölt megemlékező cikkünkben megszólal továbbá Szirtes Ági, Hegedűs D. Géza, Lovasi András, Őze Áron és Scherer Péter.

Az októberi számban további évfordulós anyagokat is talál az idén 120 éves magyar filmről, Magyarország 120 éve született utolsó hercegéről, Esterházy V. Pálról és a 175 éve elhunyt művészetpártolóról, gróf Festetics Lászlóról.

Aktuális számunkban ismét új olvasmányt ajánl Vámos Miklós, a kulturális kínálatból szemezget Fáy Miklós és újabb kritikaszemelvényt közöl a Revizor kritikai portál. Az olvasók tájékozódhatnak az október 8-24. között zajló Liszt Ünnep programjairól, valamint a szeptember 26. és október 10. között megrendezendő Budapesti Őszi Fesztiválról is, amelynek részleteibe Gáspár Máté, az eseménysorozat programigazgatójával avatta be lapunkat.

Az aktuális szám ide kattintva lapozható át:

>>> FIDELIO MAGAZIN 2021. OKTÓBER <<<

Fidelio_2110_00-105805.jpg

Fidelio Magazin 2021. október (Fotó/Forrás: Fidelio)

A 2021. októberi szám megtalálható országszerte, az ismert terjesztési pontokon, valamint a Líra bolthálózatában.

A magazin borítóján a Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál kreatívja látható, a hátsó oldalon pedig a Katona József Színház Mesteremberek című bemutatónak plakátja.

Programkereső

Legolvasottabb

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Kulka János tanítja újra beszélni a sztrókon átesett Lang Györgyit

Az énekesnő erről a Klubrádió Ötös című műsorában beszélt Falusi Mariannak, akivel korábban együtt vezették a műsort – számolt be róla a Színház Online.
Plusz ajánló

Már kézbe vehető a februári Fidelio Magazin

Az országszerte terjesztett, ingyenes kiadványban az aktuális programbontások mellett híreket, ajánlókat, magazinos anyagokat és számos interjút is talál. Keresse az ismert terjesztési pontokon, vagy lapozzon bele online!
Plusz hír

Egy koncert erejéig ismét összeáll az Amadinda

Január 22-én egy exkluzív koncert erejéig ismét összeáll az Amadinda Ütőegyüttes, hogy a Műcsarnok Prima díjas kiállítója, Barabás Márton tárlatvezetését gazdagítsák a Magyar Kultúra Napján.
Plusz hír

Online emlékhely nyílt a budapesti gettó felszabadulásának 77. évfordulóján

Az évforduló alkalmából indult el a www.emlekezes77.hu online platform, ahol 77 órán keresztül holokauszt-túlélőkkel és megmentőikkel készült interjúk láthatók, mások mellett Bruck Edith-tel, Keleti Évával, Vitray Tamással, Fahidi Évával és Féner Tamással.
Plusz hír

Újcirkusz-előadás és Bartók arab népdalgyűjtései a Bartók Tavasz programján

Új fellépőket jelentettek be az idei Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek programjából, a fesztiválhoz új helyszínként a Magyar Zene Háza is csatlakozik.