Könyv

Nem a kutya a hibás - Esterházy Miklós és Kovács Dóra a Lírástudók vendégei

2021.07.21. 17:05
Ajánlom
A könyvesboltok újdonságai között segít eligazodni a Líra Könyv és a Fidelio irodalmi podcastja. A friss könyvajánlókat és tartalmas beszélgetéseket kínáló műsor házigazdája Szabó T. Anna, az adás vendége Esterházy Miklós és Kovács Dóra, akik Az új kutyád című kötetükről mesélnek.
f6-151549.jpg

Esterházy Miklós és Kovács Dóra: Az új kutyád (Fotó/Forrás: Líra Zrt.)

Esterházy Miklóssal és Kovács Dórával a napokban megjelent Az új kutyád - Útikalauz az örökbefogadáshoz és a kutyás mindennapokhoz című kötetük alkalmából beszélgettünk évadzáró podcastunkban. Szabó T. Anna műsorvezető a személyesség és egyben az egzakt pontosság nagyon jó arányú keverékének tartja a könyvet, amely laza, mégis vesébe látó dolgokat ír le, például arról, hogy milyen fontos az önismeret és a tudatosság a kutyatartás kérdésében.

Ez a könyv segít a kutyás fogalmak és a kutyák valós igényeinek megismerésében, az örökbefogadással járó örömök és kihívások megélésében. Szembesít a tudatos kutyatartás realitásaival és lehetőségeivel, mindeközben sok-sok gyakorlati, a magyarországi kutyás világra szabott tanáccsal szolgál.

Az adásban sok minden kiderül az Esterházy-család egykori kutyáiról, és hallhatunk egy nagyon tanulságos történetet arról a golden retrieverről, akit a gyerekek a szülők tudta nélkül csempésztek be a házba. A szerzők, maguk is három kutya gazdáiként és mentett kutyák ideiglenes befogadóiként, a tudatos és felelősségteljes kutyavállalást kívánják segíteni:

Azért írtuk ezt a könyvet, hogy lelkesítsük az embereket, és szembesítsük őket azzal, hogy ez egy életre szóló vállalás" 

- mondja Esterházy Miklós, akitől azt is megtudhatjuk, hogy mire kell figyelni az örökbefogadások kapcsán, és hogyan lehet felépíteni egy egészséges önbizalmú kutyát. Könyvüket négy éve kezdték írni, Kovács Dóra hangsúlyozza: 

Nagyon fontos kettéválasztani, hogy mi a kutya, és mi az ember; és a mi vágyaink megegyeznek-e a kutya vágyaival."

Hiszen a kutya arra reagál, ami körülötte van, a kötet alapmottója, hogy "nem a kutya a hibás". Szabó T. Anna szerint anyaként is nagyon tanulságos olvasmányt jelentett számára a kötet. Az adásban szó esik még a kutyák és a macskák világáról is, arról, hogy lehet-e több gazdája egy kutyusnak, illetve hová vigyük, ha nyaralni szeretnénk menni. Az új kutyád címmel egy gazdikereső internetes oldalt és Facebook oldalt is működtetnek a szerzők, ahol a mentett kutyák, az ideiglenesen befogadó gazdik és a potenciális örökbefogadók találkozhatnak, beszélgethetnek.

IMG_20210702_162012-151650.jpg

Gyürke Kata, Esterházy Miklós, Kovács Dóra és Szabó T. Anna a Pentaton Hangstúdióban (Fotó/Forrás: Fidelio)

Könyvajánló

A műsor könyvajánló rovatában ezúttal is öt újonnan megjelent kiadványt mutatunk be. Bereményi Géza 75. születésnapja alkalmából jelent meg az Azóta is élek - Összegyűjtött novellák című válogatáskötete. Az ünnepi kötet anyagát maga a szerző válogatta korábbi írásaiból, helyenként új címeket adott a novelláknak.

A kötet a Bereményi-mitológia alakulástörténetét, bizonyos motívumok és figurák megszületését és tovább-formálódását, a kiválás és az elvegyülés gesztusait, az otthonvesztés és a hazatalálás következményeit mutatja be.

Bereményi Géza 1970-ben A svéd király című novelláskötetével kezdte irodalmi pályáját. Megjelenésekor a mindössze 24 éves szerző kötetbeli alteregójához, Dobrovicshoz hasonlóan az "induló tehetségek közé tartozott", már első írásaiban is megjelentek későbbi nagy témái, az ős- és hőskeresés, a Teleki tér és nagyszülei legendáriuma. Alkotói figyelme később a dalszövegek, a színház és a film felé fordult, miközben továbbra is fontos műfaja és eszköze maradt a novellisztika, több későbbi filmjének (Eldorádó, Hóesés a Vízivárosban) az ősváltozata eredetileg elbeszélés volt.

Az adásban érintett könyvek:

Élettel és halállal játszik novelláiban Puskás Panni, akinek első novelláskötete A rezervátum visszafoglalása. Az érzékeny és ironikus, kíváncsi és megrendítő szövegek elsősorban a szabadságról szólnak, annak lehetőségeiről vagy lehetetlenségéről. Erre utal a könyv címe is, amely a kötet egyik novellájának címével azonos: a rezervátum védelmet ad, de börtön is, határait nem a benne élők húzzák meg, hanem a rájuk veszélyes gyarmatosítók. Ezért baj, ha a rezervátumért kell harcolnunk - annak visszafoglalása önmagunk visszafoglalását jelenti. A kötet elbeszélői és szereplői erre tesznek időről időre sikeresebb, kevésbé sikerült vagy kudarcra ítélt kísérleteket.

Új kiadásban jelent meg Jane Austen 1811-es első regénye, az Értelem és érzelem. A történet középpontjában a két Dashwood nővér, Elinor és Marianne áll, a regény címe is kettejük ellentétes természetére utal. Az értelmet a tartozkodó, visszafogott Elinor testesíti meg, akinek tetteit a józan ész és a megfontoltság irányítja. Vele szemben áll húga, akit az érzelmei hajtanak, könnyedén felül a romantikus szerelem, a szenvedély és a csalódás érzelmi hullámvasútjára.

Austen jellegzetes, finom iróniával fűszerezett stílusa, kiválóan kidolgozott karakterei, a fordulatokban gazdag események és a sziporkázó párbeszédek garantáltan kellemes kikapcsolódást jelentenek.

Tolkien világai címmel jelentette meg új könyvét John Garth, neves Tolkien-szakértő, amelyben feltérképezi a Tolkient megihlető a földrajzi helyeket. A kötetet gazdagító száznál több illusztráció között megtaláljuk Tolkien saját rajzait és festményeit, de más művészek munkáit, archív anyagokat, térképeket és festői szépségű, napjainkban készült fényképeket is. Földrajzi forrásaival ismerkedve, keresztül-kasul bejárjuk Nagy-Britanniát, az író szívéhez különösen közel álló Nyugat-Közép-Angliát és Oxford környékét, de átrándulunk Amerikába és Afrikába is.

Azonosíthatjuk Hobbitfalva, a tündék Völgyzugolya, a Helm-szurdok Csillogó Barlangjai, Középfölde számos más, kulcsfontosságú pontja, hegyek, erdők, folyók, tavak és partvidékek a valóságban létező megfelelőit.

Feltárulnak az összefüggések Tolkien utazásai, olvasmányélményei, oxfordi professzorként megszerzett széleskörű tudása és az általa megálmodott világok között. Életrajzának és munkásságának alapos ismerője, John Garth elemzi az író különleges látásmódját, alkotói módszereit, cáfol számos közkeletű tévedést Középfölde körül, miközben új elméleteket is ismertet. A tematikus felosztású könyvben kibontakozik a világ egyik legkedveltebb írójának gazdagon illusztrált életútja, feltárulnak a való világ és a képzelet birodalma közötti összefüggések.

lirastudok0721-151550.jpg

Az adásban érintett könyvek (Fotó/Forrás: Líra Zrt.)

Charlotte Link, az egyik legsikeresebb német regényírónő Bűntelenül címmel folytatja krimi-triológiáját. Egy derűs nyári nap, rekkenő hőség. A Londonból Yorkba tartó vonaton egy vadidegen férfi pisztolyt szegez egy nőre, akinek az utolsó pillanatban sikerül elmenekülnie a támadója elől. Két nappal később egy másik nő elesik egy biciklivel, mert valaki egy hajszálvékony drótot feszített ki az út fölé. Azonnal elveszíti az eszméletét. A hamarosan eldördülő lövést már nem is hallja. A két áldozat nem áll kapcsolatban egymással, de mindkét támadást ugyanazzal a fegyverrel követték el. Az ügyet Kate Linville kapja meg, aki nemrég került az észak-yorki rendőrség kötelékébe. A nyomozás során egy borzasztó titokra bukkan, és ő maga is halálos veszélybe kerül. A gyilkos ugyanis nem áll meg, amíg a bosszúja be nem teljesedik...

Az új adás itt hallgatható meg:

 

A Lírástudók szeptemberig nyári szünetre megy. A korábbi adások ide kattintva hallgathatók vissza.

A Lírástudók felvételei a Pentaton Hangstúdióban készülnek. Bővebb információ itt érhető el. >>>

Programkereső

Legolvasottabb

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Könyv gyász

Elhunyt Rónaszegi Miklós író

A Delfin könyvek egykori szerkesztője 91 éves volt – írta meg a Magyar Nemzet.
Könyv interjú

Hungarikum lehetne a versmondás

A Mondj Te Is Egy Verset Egyesületet alapítójával, Takács Bencével beszélgettünk, aki immár fél éve rendszeresen pódiumbeszélgetéseken, közösségi versmondó esteken és online zenés produkciókkal népszerűsíti a versmondást.
Könyv hír

Dragomán Györgyöt a Berlini Művészeti Akadémia tagjává választották

Harminc új taggal bővítette művészeti tagozatait a Berlini Művészeti Akadémia, amelynek irodalmi szekcióját ezentúl Dragomán György író is erősíti – adta hírül az intézmény.
Könyv magazin

A sors kövei – 140 éve született Virginia Woolf

A modern angol próza és lélektani regény egyik megteremtőjeként is ismert Virginia Woolf a 20. század egyik legnagyobb hatású irodalmi alkotója, aki bár sikeres írói karriert tudhat maga mögött, az életében elszenvedett traumákat sosem tudta feldolgozni.
Könyv gyász

Elhunyt Kabdebó Lóránt

Életének nyolcvanhatodik évében, hétfőn elhunyt Kabdebó Lóránt magyar irodalomtörténész, kritikus, egyetemi tanár, Szabó Lőrinc monográfusa - közölte a Petőfi Irodalmi Múzeum hétfőn az MTI-vel.