Klasszikus

Kocsis Zoltán-díjra pályázhatnak a tehetséges fiatal muzsikusok

2022.02.01. 12:25
Ajánlom
A Kocsis-Hauser Alapítvány, melyet 1989-ben Kocsis Zoltán zongoraművész, karmester, zeneszerző és Hauser Adrienne zongoraművész alapított tehetséges fiatalok támogatására 2022-ben Kocsis Zoltán-díjat és zenei tehetség ösztöndíjat hozott létre a művész tiszteletére és szellemi örökségének megőrzésére.e re er

A Kocsis Zoltán-díjat zongora és kamarazene kategóriában lehet elnyerni. A díjak mellett az Alapítvány Kocsis Zoltán Fiatal Tehetség ösztöndíjat alapít, amellyel évente egy klasszikus hangszeren játszó fiatal díjazható.

Kocsis Zoltán-díj – zongora kategória

A pályázat kétfordulós, az első fordulóban videóanyagok beküldését várja a kuratórium, amely alapján kiválasztják a második, élő fordulóba bejutó zongoristákat.
A második forduló időpontja , helyszíne 2022. május 22–23., Zeneakadémia.
A videók beküldésének és az adatlap kitöltésének határideje: 2022. április 10.
Jelentkezés feltétele: 18–26 év közötti magyar állampolgárságú és határon túli magyar zongoristák jelentkezését várja az Alapítvány.

Kocsis Zoltán-díj – kamarazene kategória

A pályázat egyfordulós, a kuratórium a beküldött videóanyagok alapján választja ki a kategória díjazottját
A videók beküldésének és az adatlap kitöltésének határideje: 2022. április 10.
A jelentkezés feltétele: 18–26 év közötti magyar állampolgárságú és határon túli magyar fiatalok jelentkezését várja az Alapítvány.

Kocsis Zoltán Fiatal Tehetség ösztöndíj

Az ösztöndíjat évente egy fiatal magyar zenész vagy határon túli magyar nyerheti el. Az ösztöndíj célja, hogy elősegítse egy kiemelkedően tehetséges, klasszikus zenei hangszeren játszó fiatal zenei fejlődését. A pályázat egyfordulós, a kuratórium a beküldött videóanyagok alapján választja ki a kategória díjazottját.
A jelentkezés benyújtásának határideje: 2022. április 10.
Jelentkezés feltétele: 14–18 év közötti magyar állampolgárságú és határon túli magyar fiatalok jelentkezését várja az Alapítvány.

A pályázatokat hatfős kuratórium bírálja el. A döntésről 2022. május 15-ig elektronikus úton értesíti a pályázókat az Alapítvány, a második fordulóba jutottak és a nyertesek nevét a www.kocsis-hauser.com honlapon is közzéteszi.

Díjak

Kategóriánként egy díj kerül átadásra, a zsűri fenntartja a különdíj(ak) átadásának jogát. A döntés ellen jogorvoslatnak helye nincs.

Kocsis Zoltán-díj zongora kategória: 2.000.000 forint (nettó)
Kocsis Zoltán-díj kamarazene kategória: 2.000.000 forint (nettó)
Kocsis Zoltán Fiatal Tehetség ösztöndíj egy évre: 900.000 forint (nettó)

A három kategória ünnepélyes díjátadója és gálakoncertje 2022. június 12-én kerül megrendezésre a Zeneakadémia Solti Termében.

A kuratórium tagjai: Hauser Adrienne zongoraművész, a Kocsis-Hauser Alapítvány alapítója, a kuratórium elnöke, Berkes Kálmán klarinétművész, karmester, a Győri Filharmonikusok művészeti vezetője, Jean-Efflam Bavouzet (Franciaország) zongoraművész, a Royal Northern College of Music vendégprofesszora, Herboly Domonkos a Nemzeti Filharmonikusok
főigazgatója, Takács-Nagy Gábor hegedűművész, karmester, dr. Vigh Andrea hárfaművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora.

A pályázatról részletes információ a www.kocsis-hauser.com oldalon található, valamint érdeklődni lehet a palyazat@kocsis-hauser.com e-mail címen is.

Fejléckép: Kocsis Zoltán (fotó: Fejér Gábor)

Programkereső

Legolvasottabb

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Kocsis Zoltán-díjra pályázhatnak a tehetséges fiatal muzsikusok

A Kocsis-Hauser Alapítvány, melyet 1989-ben Kocsis Zoltán zongoraművész, karmester, zeneszerző és HA Kocsis-Hauser Alapítvány, melyet 1989-ben Kocsis Zoltán zongoraművész, karmester, zeneszerző és Hauser Adrienne zongoraművész alapított tehetséges fiatalok támogatására 2022-ben Kocsis Zoltán-díjat és zenei tehetség ösztöndíjat hozott létre a művész tiszteletére és szellemi örökségének megőrzésére.
Klasszikus magazin

17 kedvenc felvételünk – Franz Schubert születésnapjára

225 éve, 1797. január 31-én látta meg a napvilágot a dal műfajának egyik legnagyobb mestere, akit rövid élete ellenére is a zenetörténet legjelentősebb alakjai között tartunk számon. Franz Schubert születésnapja alkalmából legszebb műveiből mutatunk egy csokorra valót.
Klasszikus ajánló

Magyar Kincsek: folytatódik a Concerto Budapest sorozata

A zenekar koncertsorozata a magyar zeneirodalom felfedezésre váró műveit, ínyenc különlegességeit szólaltatja meg kiváló szólistákkal a Pesti Vigadóban
Klasszikus ajánló

Világsztárok Magyarországon – Válogatás a Filharmónia Magyarország koncertjeiből

A Filharmónia Magyarország mindig arra törekszik, hogy a klasszikus zene krémjét vonultassa fel az évadban. Idén pedig érkezik a hab a tortára! 2022 februárjában a „különc szupersztár” robbantja fel a Zeneakadémia, a Pécsi és a Szegedi Nemzeti Színház színpadát, míg márciusban a világhírű The King’s Singers turnézik Magyarországon. Mindeközben Budapest egyik legrangosabb családi bérletének második koncertje is várja közönségét.
Klasszikus ajánló

A nyugalom szigete a 20. század viharaiban – magyar esttel készül a Rádiózenekar

A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara teljes egészében a 20. századi magyar muzsikának szenteli február 1-ji koncertjét a Pesti Vigadóban. Kodály Zoltán mellett Hidas Frigyes és Lajtha László művei hangzanak el.