Jazz/World

A hazai jazz sztárjaival ünnepli a 70-et Zsoldos Béla

2022.01.19. 13:00
Ajánlom
Zsoldos Béla egyike azon keveseknek, akik a hazai jazz világában felbecsülhetetlen tudással rendelkeznek az ütőhangszerek világáról: komponista, előadóművész, több mint húsz éve tanít a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen. Hetvenedik születésnapja alkalmából különleges koncertre készül a Müpában január 27-én.

A Liszt Ferenc-díjas Zsoldos Béla zenészcsaládba született, nem csoda, hogy ő maga is ezt a pályát választotta, 1970 óta a hazai zenei élet élvonalában tevékenykedik. Negyven éve tanít, a Zeneakadémia docense. Zeneszerzőként, hangszerelőként és előadóként mindig a minőségi, kimunkált, egyben szórakoztató zenei megoldások foglalkoztatták.

Nem cövekelt le a jazznél, a könnyűzene és a klasszikus zene területén is letette névjegyét.

Többezer koncert, rádió- és filmzenei felvétel, félezernél is több lemezfelvétel kötődik nevéhez. Hangszerválasztásánál és személyiségénél fogva sem jellemző rá, hogy előtérben állna, így sokan nem is tudják, hogy egy-egy aréna-koncerten épp az ő szerzeményeit, hangszereléseit vagy zenei vezetői munkáját élvezik sztárfellépők előadásában.

220127_Zsoldos_Bela__Premium_c_Zsoldos_Katalin_ZsoldosBela_foto_2-125856.jpg

Zsoldos Béla (Fotó/Forrás: Zsoldos Katalin / Müpa)

Január 27-én Prémium címmel rendeznek születésnapi koncertet tiszteletére a Müpában, zenésztársai közreműködésével: az alkalmi zenekarban helyet kapott szintén ütőhangszeres fia, Zsoldos Dániel, valamint a popzenei életből jól ismert Zsoldos Gábor, ugyancsak ütősökön. Mellettük Borlai Gergő teszi teljessé az est ütőseinek szekcióját. Közös, 1995-ben megjelent, Supercussion című közös albumuk nagy sikert aratott, a lemez vendégszólistái között feltűnt Dés László (szopránszaxofon) is, aki szintén nem hiányozhat az est fellépői közül. Ugyancsak a meghívottak között szerepel a Budapest Jazz Orchestra, amely szintén nem most először találkozik az ünnepelttel.

A jubileumi koncert fellépői Zsoldos Béla gazdag életművéből, jól ismert, valamint erre az alkalomra írt alkotásaiból válogatnak, továbbá vibrafonra és nagyzenekarra készült virtuóz műveket is eljátszanak.

Fejléckép: Zsoldos Béla (forrás: Müpa)

Programkereső

Legolvasottabb

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Jazz/World ajánló

Ha nem tudod eldönteni, melyik koncertre menj szombat este, duplázz!

Két koncerttel is várja az érdeklődőket január 29-én, szombaton a Fonó. Borbély Mihály legújabb formációja mellett ugyanis színpadra lép majd a legújabb lemezén Kelet és Nyugat hangzásvilágát ötvöző Czirják Csaba Quintet is.
Jazz/World Film

Néhány napig újra mozivásznon a Queen legendás budapesti koncertje

A Queen 1986-os Népstadion-beli koncertjéről készült filmet vetítik minden este január 27. és február 1. között, a MOM Park megújult mozijában, a Cinema MOM-ban. A Hungarian Rhapsody címmel újra kiadott koncertfilm fantasztikusan adja vissza a koncert és a kor hangulatát.
Jazz/World ajánló

Gryllus Samu hangszerelte át Gryllus Dániel Weöres Sándor prózájára komponált dalsorozatát

Weöres Sándor költői prózájának, az 1945-ben publikált A teljesség felének sorai közmondásként ma is köztünk élnek. Ezeket a gondolatokat ültette át a zene nyelvére Gryllus Dániel csaknem 40 évvel ezelőtt, most pedig fia hangszerelésében lesznek hallhatóak február 5-én, a Magyar Zene Házában.
Jazz/World ajánló

„Ez az a muzsika, amire még a kőszívűek is szerelmesek tudnak lenni”

Bonchidai táncok, zenék minden szerdán a Fonóban, ahol ezen a héten kivételesen pénteken is bonchidai muzsikával telik meg a ház: Ocskay Rita és barátai lemezbemutató koncertjére január 28-án, pénteken kerül sor. 
Jazz/World ajánló

Alfredo Rodriguez és Pedrito Martinez a BJC-ben

A fiatal, harminchat éves zongorista, Alfredo Rodriguez 2019-es Duologue with Pedro Martinez címmel megjelent lemezének anyagát mutatja be január 22-én este a BJC-ben, a világ egyik legismertebb latin ritmushangszeresének részvételével.